Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Gyerekek bandáznak Algyőn

2008.03.20. 11:19
Tagdíjat szedett és az újoncokat jól megverte egy gyerekbanda a Szeged melletti Algyőn, írja a Délmagyarország. Mikor az egyik fiú apja panaszt próbált tenni a bandavezér apjánál, a férfi szilánkosra törte a kezét. Az ügyben a rendőrség eljárást indított.

A negyedik osztályos Bencének feltartott kézzel, fél percen át kellett elviselnie, hogy társai verjék, cserébe az egyik algyői, 5-6 fős gyerekbanda tagja lehetett, írja a Délmagyarország.

A havi tagdíj 200 forint lett volna, amit a fiú borítékban adott volna át a bandavezérnek, hogy energiaitalt, filctollat és csipszet vásároljanak rajta.

Bence este elmesélte apjának, hogy már egy bandához tartozik, és mesélt neki a beavatásról is, míg végül kiderült, hogy tagdíjat is kell fizetni. Az apa ekkor döntött úgy, hogy felkeresi a bandavezér szüleit.

Felkereste S. Istvánékat, akinek felesége nyitott ajtót, majd hirtelen az idősebb S. István megjelent az ajtóban, és kikapta az apa kezéből a tagdíjat tartalmazó borítékot. Mivel ez volt az egyetlen bizonyíték az apa kezében, utánakapott, mire S. István ráugrott és az árokba lökte, számolt be Bence anyja a Délmagyarországnak.

A lap azt írja, két gyerekbanda rivalizál Algyőn, ahol egyre nagyobb gondot okoznak az esténként a faluban csellengő, bandázó fiatalok. Az egyiket IHC-nak ("Iszunk, hányunk, cigizünk"), a másikat BKT-nak ("Bolond komák tagja") nevezik.

Az algyői iskolaigazgató szerint a diákjainak nincs kirívó magatartási problémájuk, megbízható, jó gyerekek. "Ők is olvasták már a Pál utcai fiúkat, amely hatással volt rájuk" - magyarázta Iván Zsuzsanna.

A Délmagyarország beszélt a falu családvédelmi képviselőjével, aki viszont kissé borúsabb képet festett a helyzetről.

"Több történet is kering a faluban. Hallottam a kisebbek kétszáz forintos történetéről. De ennél súlyosabb, hogy az idősebbek rongálnak és vandálkodnak, hátrányos helyzetű embereket zaklatnak, öregeket fenyegetnek meg, alkoholt fogyasztanak, és öngyújtógázt szívnak. Az ifjúsági klub csak péntek és szombat este működik. Így nincs szórakozási lehetőség a fiatalok számára, ezért hét közben is az utcán bandáznak. Sok szülő inkább elengedi a gyerekét, minthogy konfliktusba kerüljön vele. Pedig a szülőknek kellene jobban odafigyelniük a gyerekeikre!" - nyilatkozta a lapnak Végh Erika.