Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Titokzatos betegség tizedeli a gyerekeket Angolában

2005.03.22. 16:50
Nem kizárható, hogy az ebolavírus áll az újabb afrikai járvány mögött, ami Angolában tört ki néhány hónapja, és kizárólag az öt éven aluli gyerekeket támadja meg. Az ismert halálesetek száma már túllépte a 90-et, de az Egészségügyi Világszervezet szerint ennél jóval több lehet a halottak száma.

Több mint kilencvenen haltak meg az elmúlt öt hónapban Angolában, miután egy egyelőre beazonosítatlan vérzéses (haemorrhagiás) láz terjed az ország északi részén, írja a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a járvány terjedésének zavarba ejtő a természete, ugyanis kivétel nélkül csak az öt éven aluli gyerekeket támadja meg.

A betegség tünetei ugyanakkor nagyon hasonlítanak az eboláéra: vérzéses folyás, hányás és magas láz.

Az elvégzett vizsgálatok számos betegséget kizártak már, de az ebolát még nem, ehhez ugyanis az egyesült államokbeli Atlanta Járványügyi Központban kell teszteket végezni.

Több halott lehet

Van Dunem, a WHO illetékese újságíróknak elmondta, eddig 101 esetet regisztráltak az uigei kórházban, 93-an meghaltak, kettejük pedig elhagyta a kórházat, de nem épült fel teljesen. Őket nagy erőkkel keresik.

A WHO szerint ennél sokkal több eset maradt felderítetlen, és bizonyosan többek is meghaltak már, csak az elmúlt héten ugyanis 39 volt a halottak száma. A WHO egyébként 2000 óta több ebolajárványt fedezett fel Afrikában.

A legnagyobb Ugandában csapott le négy évvel ezelőtt, a járvány több száz halálos áldozatot követelt, ugyanis a vírus könnyen terjed emberről emberre testnedveken keresztül, mint amilyen a nyál, a vér, illetve a nyálkahártya.

Az angolai egészségügyi hatóságok véleménye szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy eboláról van szó. A Szenegálba elküldött vérminták alapján már kizárták a sárgaláz, a trópusi náthaláz, a Nyugat-Nílus-láz, a krími-kongói vérzéses láz.