Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Áprilistól változik a KRESZ

2004.03.24. 18:44
Jövő hónaptól megkülönböztető jelzés használata nélkül a buszsávban is közlekedhetnek a mentők, betegszállítók, rendőr-, illetve tűzoltóautók. A KRESZ megváltoztatására az uniós jogharmonizáció miatt volt szükség.
Április 1-jétől több ponton változik a KRESZ - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az uniós jogharmonizáció miatt indokolt rendelkezések egyik legfontosabb eleme, hogy a megkülönböztető jelzésekkel felszerelt gépjárművek e jelzések működtetése nélkül is használhatják az autóbuszok számára fenntartott forgalmi sávokat - közölte Gál J. Zoltán, hozzátéve: ez vonatkozik a betegszállító járművekre is.

Korlátozzák a tricikli sebességét

A kormányszóvivő közölte: a módosítások e gépjárművek számára megengedik az egyes behajtási és a várakozási tilalmak figyelmen kívül hagyását, valamint a díjfizetéshez kötött várakozó helyek egy óra időtartamú díjmentes igénybevételét.

Elmondása szerint a módosítás 20 óra és 6 óra között megengedi a buszsáv használatát a kommunális szemét szállítására szolgáló járműveknek is.

Gál J. Zoltán elmondta, a változtatás pontosítja a háromkerekű motorkerékpár, azaz a tricikli fogalmát is, és módosítja az ezekre vonatkozó eddigi sebességkorlátozás szabályait.

Kötelező lesz a tachométer

A közlekedésre vonatkozó szabályok a lakó-, pihenőövezetekben is módosulnak: a személygépkocsik tömegkorlátozás nélkül, továbbá az építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsik és a hozzájuk kapcsolt pótkocsik is behajthatnak ezentúl az övezetbe.

A mozgáskorlátozott személyeket szállító járművekre vonatkozó rendelkezésben valamennyi kedvezményre jogosító hivatkozást feltüntetik, és ezzel egységes értelmezést biztosítanak - mondta a szóvivő.

Gál J. Zoltán közölte: május 1-jétől a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek, illetve 17 ülőhelynél többel rendelkező autóbuszok esetében az EU gyakorlatához igazodva kötelezővé válnak a menetíró készülékek használatára vonatkozó közösségi szabályok.