Auguszta
-3 °C
2 °C

Kártérítési per a csonka végtagokkal született kislány ügyében

2005.03.25. 14:31
A család ügyvédje az Országos Egészségügyi Pénztárt is bevonná, mivel az egész életében segítségre szoruló lány gondozását az államnak is fizetni kell. A nyilvánvaló rendellenességet az orosházi kórház szülészorvosa nem vette észre a terhesség korai szakaszában.

Az Országos Egészségügyi Pénztárat (OEP) is be akarja vonni Ábrahám László ügyvéd abba a kártérítési ügybe, amiben egy mezõkovácsházi család harmincmillió forintot és havi hozzájárulást követel az orosházi kórháztól, illetve annak felelõsségbiztosítójától, mert a szülészorvos nem vette észre a terhesség elején, hogy a magzat végtagjai csonkák.

Az ügyvéd érvelése szerint az egész életére súlyosan mozgássérült kislány gondozásának finanszírozása az OEP-nek, vagyis az államnak is pénzébe fog kerülni, ráadásul nem precedens nélkül való, hogy kártérítési perekben az OEP felperesként jelenik meg, mivel erre az egészségbiztosítási törvény is lehetõséget ad.

A Pajkó-család harmadik kislánya betegen, csonka végtagokkal született meg, ennek ellenére a szülészorvos mindent rendben talált a terhesség alatt végzett vizsgálatoknál, számolt be a szülõk elmondása alapján Blikk. A család pert indított, amiben egyszer harmincmillió, emellett havonta további harmincezer forintot követel a kórháztól, illetve annak biztosítójától, az Allianz Hungáriától.

Szakértõi vélemény támasztja alá

A család ügyvédjének azóta már szakértõi véleményt is sikerült szereznie Czeizel Endrétõl: "A 18. és a 20. héten elvégzett ultrahangos vizsgálat során észlelték a combcsont elváltozását, ezért szükség lett volna a rutinvizsgálatokon túl célzott, csak a végtagok állapotára vonatkozó speciális ultrahangvizsgálatra" - áll a Blikk által idézett dokumentumban.

Az Index érdeklõdésére Ábrahám elmondta, az nem precedensnélküli, hogy az OEP büntetõ ügyekben bejelenti kártérítési igényét, olyanra azonban még nem volt példa tudomása szerint, hogy polgári ügyben megjelenjen.

Ábrahám elmondása szerint, olyan elõfordult már, hogy egy biciklist halálra gázoló, majd két év börtönre ítélt férfinél büntetésének lejárta után az OEP kopogtatott, mondván az államnak is kárt okozott azzal, hogy az elgázolt biciklistát annak haláláig kezelni kellett.

Ilyen fokú rendellenesség esetén, mint amilyenben a Pajkó-kislány szenved, általában a terhesség megszakítása mellett döntenek. A család a kártérítés összegét a kislány speciális eszközöket igénylõ gondozására fordítaná.