Valér
4 °C
8 °C

Lezuhant egy helikopter Pécsett

2005.03.31. 18:19
Három életveszélyes sérültje van annak a helikopterbalesetnek, ami csütörtökön délután történt a pécsi Négyszáz ágyas klinika mellett. A szerencsétlenül járt gép egy beteget vitt a klinikára és már visszafelé tartott, amikor fedélzetén a három fős személyzettel, lezuhant. A sérültek egyike válságos állapotban van.

Lezuhant egy Mi-2 típusú mentőhelikopter Pécsett a Négyszáz ágyas klinika mellett csütörtökön. A repülő kigyulladt és kiégett, három utasa súlyosan megsérült. A gép a környező épületekben, házakban nem tett kárt.


Tekintse meg képeinket!
Pótolják a lezuhant gépet

A helikopter infarktusos beteget szállított a pécsi klinikára, és éppen indult volna vissza a pogányi reptérre, amikorfél négykor a tragédia bekövetkezett. A gépen a pilóta, egy mentőápoló és egy mentőtiszt utazott, mondta el az Indexnek Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A három utas mindegyike súlyos sérüléseket szenvedett. A gépben is komoly károk keletkeztek. Az OMSZ ugyanakkor rendelkezik tartalékhelikopterrel, ezért már holnaptól ismét megindulhat a légimentés Baranya megyében, számolt be Győrfi.

Óvoda mellé esett

A Kürt utca a pécsi campusban, egyetemi negyedben található, sűrűn lakott terület. A gép feltehetően le- vagy felszállni készült a klinikán lévő repülőgép-leszállóhelyére. A klinika a pécsi orvosi egyetem mellett található.

Mivel a helikopter zuhanás közben több villamosvezetéket is leszakított, ezért a környéket feszültségmentesíteni kellett. Mire a tűzoltók kiértek a helyszínre, a gép már teljes terjedelmében égett, mondta el az Indexnek Handbauer Péter a pécsi tűzoltó-parancsnokság osztályvezetője. A lángoló gépet egy habsugárral eloltották, a helyszínen három tűzoltóautó dolgozott. A tűzoltók kiérkezésekor a sérülteket már kiemelték a roncsokból.

Az Indexnek beszámoló szemtanú szerint csoda, hogy nem történt nagyobb baj, hiszen az utca, ahová a gép zuhant igen forgalmas, ráadásul a becsapódástól nem messze, egy a klinikához és az egyetemhez tartozó óvoda is található.

A helyszínre kivonult a Polgári Légiközlekedési Hatóság, akik vizsgálják a gép lezuhanásának az okát.

Az Index egyik informátora elmondta, a gépen utazók szerint a gép azért zuhanhatott le, mert a felszálláshoz nem volt elég felhajtóerő, azaz túl hamar kezdték meg az emelkedést. A zuhanás előtt a gép centikkel kerülte el egy közeli téglakéményt.

Az elmúlt tíz évben a mostani volt a negyedik alkalom, hogy mentőhelikopter járt szerencsétlenül Magyarországon.