Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Újratárgyalják egy negyven éve halálra ítélt ügyét

2005.04.05. 11:46
Több mint negyven éve ül a siralomházban az a ma már 79 éves japán férfi, akinek ügyében kedden döntött a fellebbviteli bíróság, hogy új tárgyalást kell kiírni. A férfi a gyanú szerint mérgezett borral akart véget vetni egy szerelmi háromszögnek megölve öt embert, köztük feleségét és szeretőjét.

Újratárgyalják egy 1972-ben halálra ítélt, azóta a siralomházban tartózkodó japán férfi 1961-es gyilkossági ügyét Nagojában, adták hírül japán lapok kedden.

Okunisi Maszarut öt ember meggyilkolása és további 12 megmérgezése miatt ítélték el, a bíróság szerint a férfi több mint negyven évvel ezelőtt, harminöt évesen Nabariban egy közösségi találkozón rovarirtószerrel kevert bort szolgált föl.

Felesége és szeretője meghalt

A ma 79 éves férfi első vallomásában bűnösnek vallotta magát, mint mondta, feleségét és szeretőjét akarta meggyilkolni, hogy véget vessen a számára elviselhetetlenné vált szerelmi háromszögnek. A férfi később visszavonta vallomását, de 1964-ben elítélték, büntetését a nagojai fellebbviteli bíróság halálbüntetésre változtatta öt évvel később.

Ugyanez a bíróság azonban kedden úgy döntött, mivel új bizonyítékokat tártak fel az ügyben, új tárgyalást ír ki.

Az ügy vitatott pontja a gyilkos bor szakértői elemzése: az új eljárásban azt fogják megvizsgálni, vajon a méreg azonos-e azzal a mezőgazdaságban használt rovarirtószerrel, amit Okunisi a gyilkosság előtt vásárolt. Az első szakértői vizsgálat ugyanis megállapította, hogy az anyag azért nem volt kimutatható a borban, mert a hidrolízis (vízbontás - a vízbe került anyag felbomlik) folyamata során eltűnt.

Eddig senkinek sem sikerült

Az alperes egy egyetemet kért fel szakértői vizsgálatra, amely ugyan megállapította, hogy az alperes azon állítása, miszerint Okunisi foggal húzta ki a dugót a borból, valótlan, de a vizsgált bor összetevőivel kapcsolatban nem sikerült egyértelmű eredményre jutni.

Ez az ötödik alkalom, hogy Japánban újratárgyalást rendelnek el egy halálra ítélt ügyében. A legutolsót 1986-ban rendelte el a sizuokai fellebbviteli bíróság. Mind a négy alkalommal végül bűnösnek találták a vádlottat.