Szilárda
-4 °C
2 °C

Begyorsulnak a gyerekek a színezõanyagoktól

2008.04.10. 18:30
Egy brit élelmiszerbiztonság szervezet a E110, E122, E102, E124, E104, E129 jelû anyagok betiltását kérte a kormánytól.

Hat élelmiszer színezõanyag uniós betiltását követeli egy élelmiszerbiztonsági szervezet egy vizsgálat eredményeire hivatkozva.

A BBC szerint a tavalyi brit kutatás kapcsolatot mutatott ki a színezõanyagokkal ellátott italok és az azt fogyasztó gyerekek hiperaktivitása, illetve koncentrációs képességének csökkenése közt.

A Food Standard Agency elnevezésû szervezet felszólította a brit vezetést, fejtsenek ki nyomást a gyártókra, hogy azok a jövõ évig önkéntesen mondjanak le az adott színezõanyagok használatáról. Ezenkívül az élelmiszerbiztonsági szervezet szeretné elérni, hogy az adott színezõanyagok alkalmazását tiltsák be az Európai Unióban.

A brit vizsgálatot tavaly szeptemberben végezték, 300 gyermek segítségével, akiknek véletlenszerûen adtak különbözõ ital-termékeket.

Az italok elfogyasztása elõtt és után egyaránt elvégezték a gyerekekkel az úgynevezett hiperaktivitást mérõ teszteket. Ezek eredményeképp az adott színezõanyagokkal ellátott termékek a többiekkel összehasonlítva nagyobb szintû hiperaktivitást és alacsonyabb szintû figyelem-összpontosítást mértek a kutatók.

A vitatott színezõanyagok jelzése: E110, E122, E102, E124, E104, E129.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!