Antal, Anett
16 °C
23 °C

Madár okozott káoszt Los Angeles

2004.04.13. 11:07
Egy póznára telepedő madár okozta rövidzárlat miatt tíz másodperces áramkimaradás sötétítette el a Los Angeles nemzetközi repülőterét. Az áramszünet miatt száz utasszállító késett, vagy nem szállt fel.
A tíz másodpercig tartó áramszünet elsötétítette az irányítótornyot, a repülőtér terminálját, valamint a repülőtérrel egy hálózatba tartozó huszonhat ipari létesítményt. A repülőtér melletti szállodák és egyéb épületek még további két óráig áram nélkül maradtak - számol be a Reuters.

A Times tudósítása szerint az áramszünetet egy madár okozta, amikor leszállt az egyik nagyfeszültségű vezetékre. Az állat testén 34,5 kilovoltos feszültség futott végig, amitől rövidzárlat keletkezett, amely tíz másodperces áramszünetet okozott, amíg a rendszer újra nem indult.

A Reuters információi szerint az áramszünet az American Airlines légitársaság épületegyüttesének áramszolgáltatását végző telepén következett be. Az incidenst az FBI is megvizsgálta, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

Túlterhelt rendszerek

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban nem ritkák a városrészeket is elsötétíteni képes áramszünetek. Tavaly augusztusban harmincmillió háztartás maradt áram nélkül, amikor eddig ismeretlen okokból lekapcsolódott egy New York-i és egy kanadai erőmű.

A fellépő áramhiány nagyobb teljesítményre kapcsolta a hálózatba kapcsolt észak-amerikai erőműveket, de az amúgy is túlterhelt rendszerben a biztonsági automata sorra lekapcsolta a többi áramfejlesztőt is.