Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Öcsödön emelkedik a víz és szorít az idő

2006.04.18. 20:54
Rekordot dönt a vízállás a Körös mentén is, már meghaladta a 10 métert, és éjszakára újabb 20-40 centis emelkedést várnak. A gátakon lassan összeérnek a nyúlgátak, Öcsödnél még versenyeznek az idővel. A folyómenti településeken már egy hete folyamatos a munka, a húsvét elmaradt, vagy a gáton ünnepelték.

A 8-9 méteres gátak egyelőre bírják a vízfalat, de koronavédelemre (a gátak tetejére homokzsákokból emelt 40-60 centis nyúlgátakra) a legtöbb helyen szükség van. Délutánra a Körös-menti községek között húzódó zöld gátakon lassan összeér a homokzsákok fehér csíkja, de sok helyen még csak a homok érkezett meg.

A soczózugi gáton

A zsákokat polgári védelmi munkára behívott munkanélküliek és önkéntesek töltik, a tapasztaltabbak a vízvédelmisek irányításával pakolják őket a gátra. Gyomaendrődnél, a soczózugi gátőrségnél egyelőre nincs komolyabb készültség, de a koronavédelem készül. Cigányok, főleg asszonyok lapátolnak egy hatalmas homokhegy tövében, a négy-öt gátőrsegéd a szivárgásokra figyel.


Klikk a képre!

Itt a gát község felé eső része erős, a tanyavilág felé eső oldal már kevésbé. Az 1970-es árvíznél számoltak azzal is, hogy átvágják a gátat, ha túl magasra jön a víz, ezért a tanyák és a téeszek jószágait átszállították a túlpartra. A gát átvágására egyelőre még nem gondol senki, előbb a vésztározókba engednék a vizet, ahol kevesebb kárt tesz, mondja a gátőr.

A szarvasi gáton nem tudnak semmit

A Szarvas melletti arborétumnál már jóval többen, 150-en dolgoznak a gáton. A polgárőr lelkünkre köti, hogy ne keltsünk pánikot. Pedig a gáton pánikra nincs ok, kifejezetten nagy a jókedv. Még a helyi főiskola hallgatói is kijöttek, sokan először vannak a napon, ők leégtek.

"Nem tudunk semmit. De ha maguk megtudnak valamit, akkor szóljanak nekünk is" - viccelődik az egyik csapat munkanélküli, akik éppen munka nélkül vannak, mert a zsákok még nem érkeztek meg. Ők a polgármestertől kaptak levelet, hogy menniük kell a gátra. Tovább menve a töltésen találkozni festővel és fotóművésszel is, akik önkéntesnek jelentkeztek, de a 3500 forintos napidíjat ők is megkapják.

Öcsödön az idővel versenyeznek

Öcsödön, a Körösön átvezető hídhoz vezető út mellett a gát alacsony, a víz már a tetejével egy szinten van. Alul ráadásul egyre több víz szivárog át, a közeli kertekben már bokáig áll. Itt már katonák is vannak, ők a gát egy átázott részét támasztják meg pallókkal és zsákokkal. Az egész falu kint van, a zsákokat jobbára cigányok töltik, vagy 110-en lehetnek. A falu minden platós autója a parton, hordják az embereket és a megtöltött zsákokat a gát távolabbi pontjaira.

"Még 40 centit mondanak éjszaka" - hadarja egy fiatal nő, aki az érkezőket igazítja el, vagy rászól azokra, akik éppen nem csinálnak semmit. Azt mondja, anyagban nincs hiány, de az idő szorít. Öcsödön már feszültebbek az emberek, több a kiabálás, a bámészkodókat pedig nemcsak nem nézik jó szemmel, de el is küldik őket. Várhatóan egész éjszaka dolgozni kell majd, ezért világítás is érkezik.

Szép szakma a gátőré

Szelevénynél egy kertet áztatott el eddig a víz, de a falut körbenyaldossa a Körös. A gátőr, aki az országban eltöltött 30 éves praxisa alatt több árvíznél megfordult már, elmondja, ilyet még nem látott. "Most minden összejött" - utal a Köröst duzzasztó Tiszára, amit pedig a Duna duzzaszt. Ő csak 20 centis emlkedésre számít éjszaka, mivel tudomása szerint Romániában vésztározókat nyitottak meg.

A szelevényi gát tetejét fapallókkal védik a hullámzás ellen, de hamarosan nyúlgát is épül. "Ez a gát olyan, amilyennek a 2000-es árvíz hagyta. Azóta semmit nem csináltak rajta" - ingatja a fejét, de reménykedik, hogy bírja majd a 9 méter magas vízoszlopot. "Ez a vízfal most 1,5 barral paszírozza a vizet a gátnak, ráadásul a gát lábát már két hete áztatja a Körös." A gátőr igazi szakmabeliként el tudja hitetni a hallgatóságával, hogy a gátőri foglalkozás szép szakma.


Klikk a képre!

"Öt kilométeres gátszakasz az enyém. Itt öt ősmeder keresztezi egymást, de annak idején összevissza hányták belé a földet, nem csoda, hogy kis vízállásnál is kilép a medréből a folyó, és ázik a gát." Anyaghiányra ő sem panaszkodik, de szerinte két napot csúszott a védekezés, mert a Vízügyi Igazgatóság későn mondta meg az "LV-t", azaz a legnagyobb vízállás mértékét, így nem tudták, mire készüljenek. Így napi 30 ezer zsákot pakoltak húsvétozás helyett.

A régi szép időkben

Megkérdezzük, mennyi most a vízállás, mire a tenyerére néz: "992. Ez a noteszom. Nem szakad el, és mindig kéznél van." Éjszaka már nem kell dolgozni, de ügyeletet tartanak, "egy óra alatt bevetésre kész mindenki". A gátőr arról panaszkodik, hogy a környezetvédelem ráült a vízügyre. Míg a gátőr maga foldozza az 1973-as gyártmányú Simson kismotorjának kerekét, a "környezetvédő 1,5 millió forintos motorral jár".

"Régen olyan eszközpark volt, hogy egy kilométer földgátat tudtunk építeni egy nap alatt. De a rendszerváltás után eladogattak mindent" - osztja még meg fájdalmát a Közép-Tiszai (szolnoki) Vízügyi Igazgatóság alatt eltöltött régi szép időkről. A szelevényiek eközben a gáton gyülekeznek, mára már nincs tennivaló, csak az elázott kertben kuruttyol egy bevásárlókosárba fektetett búvárszivattyú.

A falusiak büszkék magukra, hogy a bajban összetartanak. "Tíz perc alatt száz ember jött össze, ezt írja meg!" "Ha Szolnokon is így gondolkodnának az emberek, húszezren lennének a gátakon."