Sára, Márió
2 °C
6 °C

Skóciából jött az olcsó pesti fogászatra

2004.04.19. 10:15
Kétezer kilométert utazott egy kivándorolt magyar Skóciából, hogy gyorsan, olcsón megcsináltassa letört fogát Budapesten.
Több mint kétezer kilométert tett meg egy magyar származású skót vendéglős Nagy-Britanniából Magyarországra, hogy kezeltesse letört fogát. A budapesti fogászattal ugyanis lényegesen olcsóbban jött ki, és gyorsabban tudta elintézni - írja a Scotsman portál.

Az ötvenhat éves Zoltan Dragan azért kényszerült erre a lépésre, mivel lekerült az ingyenes, államilag támogatott kezelést nyújtó Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) beteglistájáról, ezért hónapokba is telhetett volna, amíg fogorvoshoz kerül, és sokallotta az öt-hatszáz fontos (körülbelül 180-200 ezer forint) magánorvosi kezelés díjat is.

Mosolyogni akart

Az 1969-ben kivándorolt Dragan, aki Goulash néven magyar éttermet üzemeltet a skóciai Aberdeenben, a hétszáz kilométeres autó- és a pár órás repülőúttal, valamint a budapesti fogászattal együtt háromszáz fontból (száztízezer forint) megúszta letört első fogának kezelését.

"A fő gondom az volt, hogy nem akartam a vendégekre hiányos fogazattal mosolyogni, szóval nem várhattam. Budapestre telefonáltam, és lebeszéltem egy találkozót egy fogorvossal és fogtechnikussal. Az útiköltség 160 font volt, a gyors és tökéletes kezelés pedig 120. Most már mosolyoghatok" - mesélte Dragan a skót internetes lapnak.

Túlterhelt rendszer

A Nagy-Britanniában működő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a világ legjobb egészségügyi szolgáltatásaként elismert program túlterheltséggel küszködik, ezért ha valaki - mint Dragan is - nem jár rendszeres vizitre, megszűnik a regisztrációja. Az újra pedig - az országba özönlő "egészségügyi turisták" miatt egyre többet kell várni, sok helyen pedig lehetetlen bekerülni.

Skócia egyébként az európai szomszédai közül a legrosszabb egészségügyi mutatókkal rendelkezik, ami a fogakat illeti. A skótok többségének tizennégy éves korára már szuvasodnak fogai. A túlterhelt NSH rendszerét nyáron akarja rendbe hozni a skót kormányzat - írja a Scotsman.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft