Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

5500 ember kapott sugártúladagolást Franciaországban

2008.04.21. 21:39
A francia rákbetegek közül 5-en haltak meg, 300-an 2,2 millió forintos kártérítést kaptak az államtól. Az összes radioterápiás készüléket átvizsgálják.

Több mint 5500 beteg kapott túlzott sugáradagot a kezelésénél egy franciaországi kórházban. Epinal kórházának rákbeteg osztályán 1999. és 2006. között a páciensek a gyógyításhoz szükségesnél nagyobb adag sugárzást kaptak. Mindezt Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn.

A túladagolást a sugáradagoló berendezés beállítási hibája okozta. Az esetre tavaly derült fény, de akkor azt gondolták, hogy csupán 421 esetben történt túladagolás. Mostanra kiderült, hogy ennek több mint tízszereséről van szó.

A betegek többsége prosztatarákban szenvedő páciens volt. Eddig 715 esetről bizonyosodott be, hogy jelentősen nagyobb sugárzásnak tették ki őket. Közülük 24-en betegedtek meg súlyosan és öten már meghaltak.

A francia kormány már tavaly elrendelte az ország összes radioterápiás készülékének felülvizsgálatát és a kezelő személyzet kötelező továbbképzését.

Az érintett betegek közül eddig körülbelül 300-an kaptak kártérítést az államtól, fejenként átlagosan 10 ezer eurót, azaz körülbelül két és fél millió forintot.