Piroska
3 °C
4 °C

5500 ember kapott sugártúladagolást Franciaországban

2008.04.21. 21:39
A francia rákbetegek közül 5-en haltak meg, 300-an 2,2 millió forintos kártérítést kaptak az államtól. Az összes radioterápiás készüléket átvizsgálják.

Több mint 5500 beteg kapott túlzott sugáradagot a kezelésénél egy franciaországi kórházban. Epinal kórházának rákbeteg osztályán 1999. és 2006. között a páciensek a gyógyításhoz szükségesnél nagyobb adag sugárzást kaptak. Mindezt Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn.

A túladagolást a sugáradagoló berendezés beállítási hibája okozta. Az esetre tavaly derült fény, de akkor azt gondolták, hogy csupán 421 esetben történt túladagolás. Mostanra kiderült, hogy ennek több mint tízszereséről van szó.

A betegek többsége prosztatarákban szenvedő páciens volt. Eddig 715 esetről bizonyosodott be, hogy jelentősen nagyobb sugárzásnak tették ki őket. Közülük 24-en betegedtek meg súlyosan és öten már meghaltak.

A francia kormány már tavaly elrendelte az ország összes radioterápiás készülékének felülvizsgálatát és a kezelő személyzet kötelező továbbképzését.

Az érintett betegek közül eddig körülbelül 300-an kaptak kártérítést az államtól, fejenként átlagosan 10 ezer eurót, azaz körülbelül két és fél millió forintot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!