Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapestet elkerüli a vihar magja

2008.04.21. 21:58
Narancssárga riasztás van életben kedd éjfélig, mert viharzóna vonul át az ország felett. Estig viszonylag kevés helyre riasztották a tűzoltókat, a vihar egyelőre nagyobb károkat nem okozott. Jégesővel eddig a Balaton-felvidéken és Pakson találkoztak. Budapestet elkerüli a vihar magja.

"Dunaújvárosnál jár az intenzív mag, irányt változtatva Dabas és Hatvan irányába mozog, Budapestet így keletről érintheti" - adta hírül 21:07-kor az Élő időjárás, amely percről percre követi a magyarországi időjárás alakulását. Aktuális felhőkép.

Az országban másutt csendes, de bőséges zivatarokat, jégesőt eddig a Balaton-felvidéken és Pakson észleltek az oldal készítői. 21 óra után nem sokkal Budapesten is elkezdett villámlani, és esni az eső.

A vihar, ami miatt narancs színű riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat, egyelőre nem okozott nagy számban, súlyos károkat. Országszerte 40-50 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak este 10 óráig, személyi sérülés nem történt.

A legkomolyabb baleset Szombathelyen volt: a villám belecsapott egy családi ház tetejébe, ami néhány négyzetméternyi területen ki is gyulladt. A dunántúli megyékből 10 alatti számú riasztást kaptak a tűzoltók.

"Jelentős károk nem voltak, nem szokatlan az ilyen viharos idő tavasszal, lesz még egy pár idén, itt van előttünk május és június is" - közölte az Indexszel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője. Az összesített káradatokról kedden reggel tudnak beszámolni.

Egy férfi meghalt, amikor autójával tűzoltóautóval ütközött. A tűzoltók Gödrére igyekeztek, ahol egy villámcsapás miatt lángba borult egy pajta. (Bővebben)

A fővárosban, a VIII. kerületben egy háztetőt bontott meg a szél, míg a XI. és a XII. kerületben fakidőlésekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Riasztások

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg: a zöld jelzés nem igényel különösebb felkészülést, a sárga potenciálisan veszélyes jelenségekre figyelmeztet, a narancssárga és a piros jelzés veszélyt jelent. Narancssárga jelzés esetén az időjárás károkat, baleseteket okozhat. A piros fokozat kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, az emberi életet is fenyegető időjárási jelenségre figyelmeztet. .

A vihar délután érte el Nyugat-Magyarországot. Az előrejelzések szerint 90-110 km/órás szél lehet, diónyi jég eshet, de nem mindenütt lesz ilyen intenzív a vihar. A riasztás kedd éjfélig lesz érvényben. Narancssárga riasztást kapott a Közép-Dunántúli régió is.

A zivatarzóna a Dunántúlon söpör végig hétfő délután, majd az északkeleti országrészt éri el, várhatóan felhőszakadást és jégesőt hoz. Budapestet este 9-kor érheti el a vihar.

A zivatarzóna várhatóan az éjszaka második felében hagyja el az északkeleti országrészt. Kedden hajnalban foltokban sűrű köd képződik, ami délelőtt feloszlik. A délelőtt második felétől szórványosan ismét zivatarokra kell számítani, viharos széllökésekkel és néhol jégesővel.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 22 fok között alakul.