Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Budapestet elkerüli a vihar magja

2008.04.21. 21:58
Narancssárga riasztás van életben kedd éjfélig, mert viharzóna vonul át az ország felett. Estig viszonylag kevés helyre riasztották a tűzoltókat, a vihar egyelőre nagyobb károkat nem okozott. Jégesővel eddig a Balaton-felvidéken és Pakson találkoztak. Budapestet elkerüli a vihar magja.

"Dunaújvárosnál jár az intenzív mag, irányt változtatva Dabas és Hatvan irányába mozog, Budapestet így keletről érintheti" - adta hírül 21:07-kor az Élő időjárás, amely percről percre követi a magyarországi időjárás alakulását. Aktuális felhőkép.

Az országban másutt csendes, de bőséges zivatarokat, jégesőt eddig a Balaton-felvidéken és Pakson észleltek az oldal készítői. 21 óra után nem sokkal Budapesten is elkezdett villámlani, és esni az eső.

A vihar, ami miatt narancs színű riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat, egyelőre nem okozott nagy számban, súlyos károkat. Országszerte 40-50 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak este 10 óráig, személyi sérülés nem történt.

A legkomolyabb baleset Szombathelyen volt: a villám belecsapott egy családi ház tetejébe, ami néhány négyzetméternyi területen ki is gyulladt. A dunántúli megyékből 10 alatti számú riasztást kaptak a tűzoltók.

"Jelentős károk nem voltak, nem szokatlan az ilyen viharos idő tavasszal, lesz még egy pár idén, itt van előttünk május és június is" - közölte az Indexszel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője. Az összesített káradatokról kedden reggel tudnak beszámolni.

Egy férfi meghalt, amikor autójával tűzoltóautóval ütközött. A tűzoltók Gödrére igyekeztek, ahol egy villámcsapás miatt lángba borult egy pajta. (Bővebben)

A fővárosban, a VIII. kerületben egy háztetőt bontott meg a szél, míg a XI. és a XII. kerületben fakidőlésekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Riasztások

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg: a zöld jelzés nem igényel különösebb felkészülést, a sárga potenciálisan veszélyes jelenségekre figyelmeztet, a narancssárga és a piros jelzés veszélyt jelent. Narancssárga jelzés esetén az időjárás károkat, baleseteket okozhat. A piros fokozat kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, az emberi életet is fenyegető időjárási jelenségre figyelmeztet. .

A vihar délután érte el Nyugat-Magyarországot. Az előrejelzések szerint 90-110 km/órás szél lehet, diónyi jég eshet, de nem mindenütt lesz ilyen intenzív a vihar. A riasztás kedd éjfélig lesz érvényben. Narancssárga riasztást kapott a Közép-Dunántúli régió is.

A zivatarzóna a Dunántúlon söpör végig hétfő délután, majd az északkeleti országrészt éri el, várhatóan felhőszakadást és jégesőt hoz. Budapestet este 9-kor érheti el a vihar.

A zivatarzóna várhatóan az éjszaka második felében hagyja el az északkeleti országrészt. Kedden hajnalban foltokban sűrű köd képződik, ami délelőtt feloszlik. A délelőtt második felétől szórványosan ismét zivatarokra kell számítani, viharos széllökésekkel és néhol jégesővel.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 22 fok között alakul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!