József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ötezer ember menti a tiszazugi gátakat

2006.04.25. 16:01
Minden eddiginél több, közel 4 ezer ember dolgozott éjjel a tiszazugi gátakon, hétfő estig újabb 182 ember hagyta el otthonát. A Tiszazugban 5,5 km hosszú, egy esetleges vízbetörés ellen védő vonalat építenek ki.

A Körös torkolatánál keddre virradó éjjel az eddigi legnagyobb létszámmal dolgoztak a védvonalakon.

A legkritikusabb helyzetben lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyei három településen, Tisszasasról, Szelevényről és Csépáról összesen 2076 embernek kellett elhagynia otthonát, hétfő estig 182 ember költözött ki ideiglenesen Tiszasasról és Csépáról.


Archív műholdkép Tiszazugról (Google Maps)

A védvonalakon 3522 katona, 1375 katasztrófavédelmi szakember, önkéntes és vízügyi szakember dolgozik. A Tiszán és mellékfolyóin a rendkívül magas vízállások és a gátrepedések ellenére töltésszakadás nem történt.

Kritikus a töltésmegcsúszás Szelevénynél

Továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, a Tisza torkolatától 500 méterre és a szelevényi térségnél lévő töltésmegcsúszás, valamint a Tiszán a Felgyő község melletti padkamegcsúszás és a Körös-Nagyrétnél keletkezett két gátrepedés miatt.

Itt tovább folytatják a vízbetörés esetén védettséget nyújtó, összesen 5 500 méter hosszú lokalizációs vonalak kiépítését. Tiszaug és Tiszasas, valamint Tiszasas és Csépa között összesen 3 kilométeren már befejezték ezt a munkát. Az istvánházi részen jelenleg egy körgátat építenek ki a magasparton. Szelevény belterületén is zajlik a lokalizációs vonal kiépítése, ez a védmű várhatóan szerdára készül el.

Magyarország területén 196 települést veszélyeztet az árvíz, 109 településen belvízi védekezést folytatnak. A rendkívüli árvízi védekezés 79 települést érint.

Lassú, de folyamatos apadás a Körösön

Lassan, de folyamatosan apadnak a Körösök, a Hármas-Körös Gyománál és Szarvasnál az elmúlt 24 órában nyolc centimétert apadt, s ezzel már 63 centiméterrel alacsonyabb a vízszintje, mint a 909 centiméteres tetőzéskor volt.

A Hármas-Körös mellékfolyóinak magyarországi és romániai szakaszain is folyamatos az apadás. A Fekete-Körösön kedden éjszaka megszűnik az árvízvédelmi készültség, míg a Fehér-Körös vízszintje hétfő hajnalban csökkent a készültségi szint alá.

Összesen 24 ezren védekeznek az árvíz ellen

A védekezésben mintegy 24 ezer ember vesz részt, az országban 2792 ember kényszerült elhagyni otthonát. A védekező emberek munkáját helikopterek, katonai páncélozott szállító- járművek és közel 4 ezer technikai eszköz segíti.

A Tiszazugban állatokat nem lehet látni, a nagyvadak többsége úgynevezett vadvédelmi dombokra menekült. Az apróbb állatok az ár elől szintén a dombokon próbálják megtalálni élelmüket.

Azt senki nem tudja, hogy a Hármas-Körös torkolatában mennyi állat pusztulhatott el a már két hete zajló rekordáradás miatt, és mennyi vad eshet áldozatául a 2-3 hétig is elhúzódó apadásnak.