Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Félszáz halott egy Sri Lanka-i vonatbalesetben

2005.04.27. 09:39
Újabb súlyos vonatszerencsétlenség történt a Távol-Keleten, ezúttal Sri Lankán haltak meg legalább ötvenen, miután egy vonat zsúfolt busszal ütközött. Eközben kilencvenre emelkedett a hétfőn Japánban bekövetkezett vonatkatasztrófa halálos áldozatainak száma.

Feltehetően több mint ötven ember életét vesztette és további negyven megsebesült, amikor egy elővárosi vasúti szerelvény egy zsúfolt busszal ütközött Sri Lankán szerdán, jelenti a Reuters. Az Asiantribune.com legfrissebb információi szerint 58 halálos áldozata van a szerencsétlenségnek. A Colombo és Kandy között közlekedő vonat reggel fél kilenckor ütközött össze a busszal a fővárostól északkeleti irányban negyven kilométerre található Polgahawelnél egy vasúti kereszteződésben.

Az utasokkal teli járművet ötszáz méteren keresztül tolta maga előtt a vonat, a busz ráadásul az ütközés következtében kigyulladt. A tűzoltók eddig 33 holttestet emeltek ki a roncsok közül. Az első feltételezések szerint a balesetet a buszsofőr figyelmetlensége okozta, amikor a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott. A vonat utasai közül senki nem sérült meg az ütközésben.

Száz halottja is lehet

Eközben a Japan Today értesülése szerint már kilencvenegyre emelkedett a hétfőn Japánban bekövetkezett vonatkatasztrófa halálos áldozatainak száma, de az illetékesek attól tartanak, hogy ez a szám akár a százat is elérheti. A japán szerencsétlenségben ötven férfi és negyvnegy nő vesztette életét. Egyes vélekedések szerint legalább tíz utast még nem sikerült kiemelni a roncsok közül. Eddig 456 sebesültről számoltak be a mentők.

A katasztrófa hétfőn a reggeli csúcsforgalom idején történt Oszaka egyik elővárosa előtt, hozzávetőleg 400 kilométerre a fővárostól, Tokiótól.

Tapasztalatlan vezető


A japán szerencsétlenség képei

A helyi tömegtájékoztatás tudni véli, hogy a vonat több mint 100 kilométeres sebességgel száguldott a megengedett 70 helyett, és vezetője - akit még mindig nem találtak meg - tapasztalattal nem rendelkezett: a mozdonyvezető csak 23 éves volt és mindössze 11 hónapnyi vezetői tapasztalata volt.

A vonat az egyik állomáson negyven méterrel túlfutott az előírt megállóhelyen, ezért vissza kellett tolatnia. Ezzel 90 másodperces késésbe került, s túlélők ekkor azt hitték, a vezető ezt szerette volna behozni a száguldással. A Japan Rail West vonalán még nem rendszeresítettek automata fékrendszert.

Minden napra baleset

Szerdán újabb, három nap leforgása alatt immár a harmadik vasúti baleset történt Japánban: a délelőtti órákban Jokohamában egy gyorsvonat egy átjáróban egy furgont ütött el.

A vonaton utazók közül senkinek sem esett bántódása, a gépkocsi 70 éves vezetője súlyosan megsérült. A szerelvény nem siklott ki.

A hétfői katasztrófa az elmúlt négy évtized legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége Japánban: 1963 novemberében Jokohama mellett 160 személy vesztette életét vonatszerelvények ütközésének a következtében.