Dezső
15 °C
28 °C

Felborult egy lengyel busz Vas megyében

2006.04.29. 11:43
30-an sérültek meg, köztük 14-en súlyosan, amikor szombat reggel felborult egy lengyel busz Vas megyében. Az egyik sérült állapota válságos. A lengyel sorfőr azt hitte, szemből előznek, ezért az útpadkára hajtott, ami nem bírta el a busz súlyát.

Összesen harminc sérültet szállítottak kórházba a mentők a szombat hajnalban a Körmend és Zalaegerszeg között, Hegyhátsálnál történt buszbaleset lengyel sérültjei közül.

Tizennégy sérült Zalaegerszegre került, tizenhat pedig Szombathelyre. A kórházba szállított emberek közül tizennégyen súlyosan, tizenhatan pedig könnyebben sérültek meg.

Délelőttre válságosra fordult az állapota az egyik utasnak, a férfit a szombathelyi Markusovszky Kórházban jelenleg operálják, sérüléseiről azonban nem tudni bővebbet.

A sofőr azt hitte, szemből előznek

A mentők munkáját nehezítette, hogy az autóbusz 70 utasa közül többeket - akikről úgy vélték, hogy nem sérültek meg - a szomszédos Hegyháthodász művelődési házába szállítottak.

Később kiderült, hogy közöttük is vannak, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. Kórházi kezelésükre nem volt szükség, ezért őket a művelődési házban látták el a mentők.

Az autóbusz két sofőrrel indult útnak. A baleset idején vezető sofőr elmondta, azért hajtott a felázott útpadkára, mert úgy látta, hogy szemből három kamion érkezik, a legutolsó pedig előzésbe kezdett. Az autóbusz súlya alatt megrogyott a felázott padka, a jármű az árokba csúszott, oldalára dőlt, közben egy fának is ütközött.

Folytathatják az utat

Az utasok arról számoltak be, hogy ők csak azt vették észre, az emeletes autóbusz lehúzódik, majd az oldalára kezd borulni. Az egyik utas elmondása szerint Lengyelország több településén szálltak fel az emberek a horvátországi Zadarba tartó turistabuszra.

A balesetet szenvedő utasokat a hegyháthodászi kultúrházban étellel meleg teával és takarókkal látták el.

Lengyelországból és Horvátországból is elindult egy autóbusz az utasokért. Akik úgy döntenek, folytathatják az útjukat, akik akarnak visszatérhetnek Lengyelországba. A lengyel nagykövetség konzulja Budapestről a baleset helyszínére indult.

2002, a lengyel buszok fekete éve

Legutóbb 2002-ben szenvedett lengyel turistabusz balesetet Magyarországon. Júliusban két halálos kimenetelű balesetben összesen 24-en haltak meg.

Július 1-én Balatonszentgyörgynél borult fel a körforgalomban egy turistabusz, 19-en vesztették életüket, két hétre rá pedig Déva mellett ütközött fának egy gyerekeket szállító, Bulgáriába tartó busz, a balesetben öten haltak meg.