Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

90 milliót csalt ki a suhanc

2007.05.03. 16:10
Három év alatt 250 ezer fontot (mintegy 90 millió forintot) csalt ki hiszékeny "ügyfeleitől" egy 13 éves brit internetes szélhámos.

A három éven át tartó, több tízezer fontos csalássorozat után a tetteit beismerő fiút egy londoni bíróság figyelmeztette: már betöltötte 16. évét, így börtönbüntetésre ítélhetik, írta a Daily Mirror című brit napilap csütörtökön.

A behízelgő modorú, találékony legényke az online üzlet személytelenségét használta ki: 2004 nyarától nagymenő tőkésnek állítva be magát cégeket alapított az interneten, és kitalált dolgokat forgalmazott, például nem létező plazmatévéket leszállított áron.

Kapj el, de nem tudsz!

Amikor a bolt beindult, sofőrös limuzinon furikázott, személyzetet fogadott (akiket rendre nem fizetett ki), a leghíresebb divattervezők modelljeit hordta, "üzleti utakra" utazott Skóciába és Párizsba, és ládaszám rendelte a pezsgőt.

Csalássorozata során többször lebukott, először 2004 őszén, de mindannyiszor azzal hencegett: "Nem kaphattok el, mert kiskorú vagyok!"

A fiú titkárnőt fogadott, hogy magánrepülőt vásárolhasson. Az eladók nem is gyanakodtak, a nagymenőt játszó fiú azt mondta beosztottjának, imádta, "ahogy a seggét nyalták".

Később - megunván, hogy a hálószobából irányítja vállalkozásait - londoni irodákat kezdett bérelni, két alkalmazottat is felvett, a több ezer fontos bérleti díjat persze sosem fizette ki.

Amikor az alkalmazottai a kifizetetlen fizetések miatt rendőrt hívtak, majdnem elkapták Richmond környékén, de meglógott. Ezután egy autókölcsönzőt vert át többször is nőnek álcázva magát.

Elkapták, de állt le

A detektívek végül 2005-ben egyszer már elkapták, és igencsak meglepődtek a fiú korán. Fogva tartani viszont nem tudták, a 14 éves tinédzser pedig folytatta, ahol abbahagyta. Új céget alapított, és felvett egy tapasztalt üzletembert, hogy igazgató-helyettesként besegítsen neki. A férfinak sofőrrel küldte el a szerződés.

Példaképe a karizmatikus csaló, Frank William Abagnale volt, akinek életéről Steven Spielberg a Kapj el, ha tudsz! című filmet forgatta Leonardo DiCaprióval a főszerepben.

A kamasz rákos édesanyja halála után - apja sosem akart vele élni - kimaradt az iskolából, és öröksége egy részét önképzésre fordította: 16 ezer fontért (mintegy 5,8 millió forintért) rendelt bűnügyi könyveket, és szorgalmasan tanulmányozta a sikeres csalók módszereit is - ily módon felvértezve látott neki áldozatai megkopasztásának az interneten.

A kár nagysága ismeretlen

A személyiségi jogai miatt az újságcikkben meg nem nevezett siheder a bíróság előtt 16 rendbeli csalást vallott be, 50 ezer font (mintegy 18 millió forint) értékben.

A dél-londoni fiatalkorúak bírósága azonban további 105 bűntettet is a számlájára írt, amelyekkel 135 ezer fontot (közel 49 millió forintot) csalt ki. A rendőrség szerint a végösszeg elérheti a 250 ezer fontot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!