Eleonóra
-1 °C
2 °C

'Ilyen felhőszakadásra senki sem emlékszik'

2005.05.05. 18:34
Két halálos áldozatot követelt és feltehetően százmilliós kárt okozott a szerdai jégeső után lezúduló ár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon, ahol hat családot az iskolában kellett elszállásolni, mások rokonoknál húzták meg magukat, miután harminc házat teljesen elöntött a víz. A polgármester szerint az ár figyelmeztetés volt: ki kell építeni a települések vízelvezető rendszerét, mert ennek hiánya nagyban hozzájárult a mádi katasztrófához.

A mádi általános iskola ebédlőjében három gyerek fekszik a húsz-huszonöt, sebtében felállított tábori ágyak egyikén, a legkisebb bömböl. A másik helyiségből kanalazás zaja hallatszik, a katasztrófavédelmisek ebédelnek, az épület délután egy órakor is üres: tanítás nincs, akit ideiglenesen itt szállásoltak el, az otthon az iszapot lapátolja a nappalijában.

"Segítség, segítség!"

"Be akartam kapcsolni a tévét, amikor anyu észrevett egy tócsát a földön. Fel akartuk törölni, kimentünk a konyhába, de már akkor bokáig állt a víz. Mire visszamentem már eddig volt" - mutat a hétéves Albert Ramóna mellkasára. "Anyu elkezdett kiabálni, hogy "Segítség! Segítség!", és akkor a szomszéd Évike néni meg a Feri bácsi kicipeltek minket a lakásból."

Klikk a képre!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádra szerdán lezúduló ár Galambosi Imre polgármester elmondása szerint 120-150 ingatlant érintett, harminc olyan ház volt, amely - legalábbis a szerda éjszakára - lakhatatlanná vált. A károk felmérése még tart, százmilliós nagyságrendről beszélnek.

Az árvíz két ember halálát okozta: egy negyvenéves férfit az ár sodort el. Édesanyját sikerült ugyan kimenteni és kórházba szállítani, de szerda éjjel a falusiak információi szerint a sokktól infarktust kapott, és meghalt.

A víz ugyan házakat nem döntött össze, mint Mátrakeresztesen két héttel ezelőtt, de azon kívül mindent megmozgatott: egy ember életét vesztette az árban, amely autókat sodort le a főutcán, bicikliket csomózott rá a villanyoszlopokra, kerítést döntött le, kerteket mosott ki, és egyméteres vízszintet varázsolt a patak menti lakásokba.

Helyreállítás

Csütörtökön délelőtt tiszta az ég, hétágra süt a nap, a falu legmélyebben fekvő részén, az áruháznál húsz-harminc félmeztelenre vetkőzött közmunkás dolgozik. A levegőben pöcegödrök szaga terjeng, másutt az olajé. Mint kiderül, egy szerelőaknát kimosott a víz, a fekete patakocska már kilométerre nyúlt. Az utcán minden félpercben történik valami: egy Lada belecsúszik egy vízmosta gödörbe, majd egy markoló akad el az egyik kertben, két másik megy utána, hogy kihúzza.

Az emberek éjszaka a házakban, pirkadat óta az utcán dolgoznak. A legfontosabb most az, mondják, hogy kikaparják az árkok és a patak medrét, mivel a hordalék teljesen betemette őket, egy kisebb esőzés, és kiönt a medréből megint. "Ezt hogy hívják? Hát patak. Nekünk csak a patak" - válaszolja kérdésünkre egy lapátoló munkás, akitől megtudjuk, ilyen felhőszakadásra senki sem emlékszik, de "az öregek szerint valamikor az 1800-as években volt itt egy hasonló".

Mád a térképen
Forrás: www.telepuleskereso.hu
A legtöbben a kocsma körül vannak, de nem a sör miatt, mondja a fiatal kocsmáros, Prekob József, aki a tetőn vészelte át a legrosszabb pillanatokat. "Lájtosan indult, mindenki azt hitte, normális eső. Aztán jött a hír, hogy fent átszakadt a gát. Aztán kiderült, hogy ez hülyeség volt. Ha nem így lett volna, mi már nem beszélgetnénk itt."

Prekob elmeséli, kocsmája négy oldalát nyaldosták a hullámok, eleinte megpróbálták eltömni az ajtóréseket, de a konvektor szellőzőjén simán bejutott a víz. Mikor látták, hogy menekülésre kell fogni a dolgot, Prekob és a kocsma vendégei kibontották a tetőt, és a nagypapával együtt kiültek rá.

Az utcán mindenki magaslatokat keresett, Prekob apja a villanypóznára kapaszkodott fel, a nagypapa biciklijét az ár a következő oszlopra tekerte fel.

Ügyeletes nyilatkozó

"Mindenki itt áll meg a kocsmánál" - magyarázza Prekob, miért lett rutinos nyilatkozója a tévéknek, rádióknak, és végül az Indexnek is. "Mindig volt bennem szereplési vágy, de nem ilyen áron" - mentegetőzik a kocsmáros, aki harmincvalahány órája van már talpon. Ő egyébként szerencsés, mint mondja, nagyon nem fűlött hozzá a foga, de most áldja azt a pillanatot, amikor úgy döntött biztosítást köt a kocsmájára.

Jókedve csak egyszer nem tartott ki mellette. "Amikor a rádió bemondta, hogy apad az ár, és lehet kezdeni a helyreállítást, na, akkor megzuhantam, és bőgni kezdtem." Végül azt sem bánta, hogy miután a kocsma előtt osztották az embereknek az ingyen ételt, a sört ő adta hozzá ingyen, de a fogyasztást mindenki önszántából lapátolta le még ott helyben.

A portákon halomban állnak az elázott heverők, ágyak, fotelek, ruhák, hogy száradjanak, bár délután háromkor újra esni kezdett az eső. Egy Ukrajnából átköltözött hölgynek, aki éppen házának felújítására készült magyar férjével, minden ékszerét és útlevelét elvitte az ár. Egy másik házban az unoka egy szemüveget halász elő a nappaliban tenyésző ötcentis sárból, majd átadja nagyanyjának, aki ráismer az olvasószemüvegére.

Elúszott DVD

A legtöbben nem voltak biztosítva, több család albérletben él, így Síposék is, akiknek összes ingóságát, DVD-lejátszótól az új tévéig és a karácsonykor vásárolt bútorokig eláztatta a víz. Sípos Tibor elmondja, három perc alatt már egyméteres, bűzös víz állt a lakásban, nem sokkal azután, hogy fiúkkal hazajöttek az óvodából. Őket is a szomszédok mentették ki.

"Pár nappal ezelőtt volt már egy nagyobb esőzés, akkor a víz a patakmeder pereméig jött föl. Azóta nem pucolták ki, jó, nem is pucolhatták ki ennyi idő alatt, de az biztos, hogy a hordalékos árkok rásegítettek erre az árvízre" - magyarázzák visszafogott indulattal Síposék, akik most egy rokonnál öten alszanak egy szobában.

Nincs megoldva a vízelvezetés

"Tudvalevő, hogy nemcsak itt, de a Mátrában, sőt a megyében, de talán az egész országban nincs megoldva a vízelvezetés. Ez a katasztrófa súlyos figyelmeztetés, hogy ezt minél előbb meg kell csinálni" - ért egyet a szűk, sehova sem vezető árkokat hibáztató falusiakkal Galambosi Imre polgármester, és elmondja, pályáztak ők a vízelvezető rendszer kiépítésére 2004-ben és idén is, de nem nyertek. A polgármester a problémát a délelőtt Mádra látogató Lamperth Mónika belügyminiszternek is felvetette, aki megígérte, foglalkozik a kérdéssel.

Tekintse meg képeinket!

A polgármester elmondta, jelenleg az iszap ellapátolása majd a fertőtlenítés az elsődleges feladat, mert minden pöcegödör kiöntött a faluban. A sors fintora, hogy két hét múlva akarták volna átadni az új szennyvízcsatornát, de most ezzel is várni kell. A törmelék eltömítette a csöveket, amiket újra át kell vizsgálni, megsérültek-e az áradásban. A vízet jelenleg is lajtos kocsi szállítja a faluba.

Az épületek műszaki átvizsgálását csütörtök délután kezdték el a katasztrófavédelem emberei. Galambosi elmondta, a belügyminiszter 35 millió forintos gyorssegélyt ajánlott fel, amely a nem biztosított, magántulajdonú házak kármérséklésére használhat a falu. A megyei vis maior alapból az önkormányzati infrastruktúrában (tönkre ment gyalogos hidak, alámosott aszfaltút és híd) keletkezett károkat mérséklik.

Szarka, Gyurcsány nevében

Bár a faluban csütörtökön még a "mindenki egyért, egy mindenkiért" hangulata uralkodott, azért egy szarkát rendre kellett utasítaniuk a rendőröknek. Egy a falusiak számára ismeretlen nő ugyanis az udvarokra kipakolt bútorok után érdeklődött házról-házra, miközben letépkedett fecniket névákrtyaként osztogatott. Az árvízkárosult embereket azzal hitegette , hogy Gyurcsány Ferencnek gyűjt ajándékot. Egy középkorú nőtől sikerült is egy mozsárt szereznie a kormányfőnek, mire a rendőrök felszólították, hagyja békén a házakat. A mozsár extulajdonosát később fia azzal korholta, "eddig ki sem ejthettük itthon Gyurcsány nevét, most meg ajándékot küldesz neki. Viszünk a diliházba".

Özönvíz
Szerdán délután özönvízszerű eső esett Tokaj-hegyalján. Nem egészen egy óra alatt átlagban 40-45 milliméternyi csapadék hullott a hegyaljai településekre. A felhőszakadás öt községben okozott károkat, Szegilong, Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tállya községeket is "elárasztotta" az eső.