Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megfékezhetetlenül lángol az ukrajnai fegyverraktár

2004.05.08. 12:36
Hetven kilométeres körzetben okozhat repeszesőt egy ukrajnai katonai raktárban kitört tűzvész. A körzetben egy atomerőmű is található, igazgatója szerint azonban nem fenyeget katasztrófa. Tízezer embert evakuáltak, a környék kórházaiban vérhiány alakult ki. Öt ember meghalt, a környéken rendkívüli állapotot hirdettek ki. Szombat reggel harminc percenként egy-egy robbanást észleltek a raktár térségében.
Egymás után robbannak fel az Uragán, Grad és Szemrcs típusú rakéták a novobogdanovkai katonai bázison. A nagyobb hatóerejű töltetek repeszei akár hetven kilométeres távolságban is károkat okozhatnak. Orosz és ukrán sajtójelentések szerint a szakértők most a robbanás epicentrumának megközelítésével kísérleteznek, a tüzet azonban még páncélozott járművekkel sem lehet megközelíteni.

A hatóságok öt kilométer átmérőjű "halálzónát" jelöltek ki a támaszpont körül. A legtöbb repeszbecsapódást az epicentrumtól 15-17 kilométerre észlelték. Szombatra jelentősen csökkent a robbanások intenzitása. A rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint szombat reggel harminc percenként egy-egy robbanást észleltek a raktár térségében.

Összesen 6963 embert telepítettek ki a környező tizenkét településről. A kitelepítésnek sokan ellenállnak, a gazdálkodók attól tartanak, hogy "lába kellhet" magukra hagyott állataiknak. A hatóságok egyelőre még csak rábeszéléssel próbálják otthonaik elhagyására késztetni a lakosságot.

Részletes tervet dolgoznak ki

A szakértők szerint nem kizárt, hogy egy hétig is éghet a falu közelében felrobbant lőszerraktár, a páncéltörőgránát-repeszek pedig akár hetven kilométer sugarú területet is beteríthetnek. Ebbe a zónába esik a robbanás epicentrumától negyven kilométerre található hatreaktoros zaporozsjei atomerőmű, ami aggodalomra adhat okot, hiszen a hulló repeszek akár az épület biztonságát is kockáztathatják.

A helyszínre orosz szakemberek érkeztek speciális oltóberendezésekkel. Az ukrán védelmi minisztérium helikopterről mérte fel a legbiztonságosabb útvonalat a tűzoltótartályoknak a tűz epicentrumához való eljuttatásához, és megkezdődött a részletes terv kidolgozása a tűz lokalizálására. Az elmúlt 24 órában 30 darab 125 milliméteres tüzérségi lövedéket és 10 darab 122 milliméteres lövedéket mentettek ki a katasztrófa körzetéből.

Tekintse meg képeinket!
A zaporozsjei erőmű illetékesei azonban úgy nyilatkoztak az Interfaxnak, hogy "gyakorlatilag semmilyen veszély sem fenyegeti" az atomerőművet. "Először is azért, mert az erőmű és a lőszerraktár több tíz kilométeres távolságban van, de hogyha egymás mellett lennénk is, biztosan állíthatjuk, hogy semmi sem történne. Az atomerőmű azt is kibírná, ha egy repülőgép zuhanna rá" - nyilatkozta a zaporozsjei atomerőmű egyik képviselője. Hozzátette, mindemellett fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Ukrajna védelmi minisztere, Jevgenyij Marcsuk - noha még nem nyert bizonyítást - emberi mulasztásra vezeti vissza a tragédiát. Az ukrán főügyészség pénteken eljárást indított védelmi minisztériumi illetékesek ellen gondatlanság vádjával. "A tűz egyes katonai vezetők gondatlanságának a következménye, akik nem tartották tiszteletben a főügyészségnek a hadianyagraktárak fenntartási szabályai megsértésére vonatkozó figyelmeztetéseit" - áll a főügyészség közleményében, amely a felelősöket nem nevezi meg. Szombaton a térségbe érkezett Viktor Janukovics ukrán kormányfő Jevhen Marcsuk védelmi miniszter társaságában, hogy a helyszínen tájékozódjon a mentési munkálatokról.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint sem magyar áldozatai, sem magyar érintettjei nincsenek a Novobogdanovkai fegyverraktár felrobbanásának - mondta el az Indexnek a kijevi magyar nagykövetség tájékoztatására hivatkozva Tóth Tamás külügyi szóvivő. Elmondása szerint a követség folyamatos kapcsolatban áll az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumával, így ha magyar érintetje akadna a robbanásnak, azonnal tudnának róla. A térségben rendkívüli állapotot hirdettek ki, a telefonvonalak is megszakadtak.

Segélyszállítmányt indított útnak az ukrajnai katasztrófa helyszínére a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat péntek délután. A másfél millió forint értékű szállítmány kötszereket, ivóvizet, élelmiszereket és takarókat tartalmaz.

A robbanássorozat csütörtök délben kezdődött egy délkelet-ukrajnai katonai támaszpontot. Páncéltörő lövedékek robbantak fel egy lőszerraktárban Melitopol és Zaporizzsja (Zaporozsje) között, Novobogdanovka falu közelében. Öt ember életét vesztette, többen megsebesültek. Hatósági közlések szerint csak az egyik áldozat halálát okozta közvetlenül a robbanás, a másik négy ember szívrohamban vesztette életét.

A robbanás a Fjodorovka vasútállomás közelében történt, emiatt leállt a Moszkva és Krím közötti vonatközlekedés is - jelentette az orosz Itar-Taszsz. Egy, az Indexnek nyilatkozó ukrán újságíró értesülései szerint a robbanássorozatban kigyulladt a vasútállomás kőolajraktára, a tüzet azonban sikerült megfékezni. Egy tizenöt vagonból álló szerelvényt ideiglenesen lefoglaltak a környékbeli lakosok kimenekítésére. A robbanások ereje két szomszédos városban is betörte az ablakokat. Még a robbanássorozat helyszínétől huszonöt kilométerre fekvő Melitopol ipari centrumában is szükségállapotot kellett bevezetni.

A tűz most már az Uragán és Szmercs tölteteket fenyegeti, ezek robbanásai már a raktár hetven kilométeres körzetében okozhatnak károkat. A környék gázszolgáltatását lekapcsolták, mivel a repeszeső robbanásokat, tüzeket okozhat és veszélyezteti az életmentő és tűzoltó felszereléseket is. Az Indexnek nyilatkozó ukrajnai tudósító értesülései szerint éjszaka zivatar volt a robbanás sújtotta térségben, ez megakadályozta a lángok átterjedését a föld-föld típusú rakéták raktárára.

Halottak, rendkívüli állapot, kitelepítés

Az ukrán hatóságok közlése szerint az öt halálos áldozat közül az egyik a lőszerraktár őre, a négy másik környékbeli lakos.

Sérültek sokasága érkezik a közeli Vaszilivka katonai kórházába, számuk azonban egyelőre nem ismert. A repeszek sérültjeit a környező katonai kórházakba szállítják, ahol viszont vérhiány alakult ki. Mivel a robbanások még napokig eltarthatnak, ötven orvoscsoport áll készenlétben. A környező korházakban szükség esetén akár ezer sérültet is elláthatnak. A rendkívüli helyzetek minisztériuma véradásra szólította fel a lakosságot - jelentette az ukrajnai tudósító az Indexnek.

A BBC úgy tudja, hogy több mint 100 katonát, 120 tűzoltót rendeltek azonnal a helyszínre. A robbanás miatt tizenöt falu lakosságát, mintegy 10 ezer embert kellett evakuálni egy 10 kilométeres körzetben.

Az Itar-Taszsz beszámolója szerint a híradás idején háromszáz méter magasba csaptak a lángok a katasztrófa helyszínén. A mentés a hatóságok szerint szinte lehetetlen, mivel az érintené az Uragán és Szmercs szupertöltetek raktárait is, ez esetben pedig hetven kilométer átmérőjüre növekedhetne a repeszeső érintette terület.

Gázvezeték is lángra kapott

Orosz médiajelentések szerint egy gázvezetéken is robbanás volt a lőszerraktárban történt detonációk nyomán, s az ukrán hatóságok azzal számolnak, hogy emiatt a tűz akár egy hétig is tombolhat a térségben. A gázvezeték robbanásáról szóló jelentéseket alátámasztja az az értesülés, amely szerint Melitopol városban megszűnt a gázszolgáltatás.

Szemtanúk elmondása szerint láncreakciószerűen, átlagosan tíz másodperces időközönként követték egymást az újabb és újabb robbanások. Orosz hírügynökségi jelentés szerint a késő délutáni órákban még folytosan hallhatók voltak a térségben az újabb és újabb robbanások. A melitopoli katonai parancsnokság helyettes vezetője szerint a raktárban négyezerötszáz páncéltörő gránátot tároltak.

Súlyos károk

A robbanások súlyos károkat okoztak a környékbeli katonai épületekben, és részben romba döntötték egy közeli falu vasútállomásának épületét. A lövedékek szerterepülő szilánkjai megrongáltak több épületet három környező faluban, Novotroickojében, Szpasszkojéban és Tyerpenyjében.

Az Uragán és a Szmercs
Uragán - rakéta sorozatvető

Uragán sorozatvető
A második világháborús "Katyusákhoz" hasonlító tüzérségi fegyver tizenhat 220 mm-es rakétát tud kilőni változatos földi célpontokat támadva. A gyalogsági rohamok megakasztásán túl lövedékei alkalmasak tankelhárító aknák telepítésére akár 35 kilométeres körzetben is. Az orosz gyártmányú fegyver már harctéren is "bizonyított", a csecsenföldi bevetéseken többek közt Groznij központját is támadták vele az orosz csapatok, valóságos szőnyegbombázással téve taktikailag "beláthatóvá" a csecsen fővárost. A fegyver továbbfejlesztett változatait már navigációs és célzó berendezésekkel is felszerelték, a 9M59-es kódszámú verzió 89,5 kilogrammos robbanófeje kilenc tankelhárító aknát tud telepíteni a célterületen.

Szmercs - rakéta sorozatvető

Szmercs sorozatvető
A 9K58 Szmercs 300 mm-es rakétákat képes célbajuttatni, többféle földi célpontot támadva. A rakéták 7,5 méter hosszúak, és egyenként 800 kilogrammot nyomnak. Csakúgy mint az Uragánt, a Szmercset is az oroszországi Tulában fejlesztették ki és gyártják ma is. A nyolcvanas években "forgalomba hozott" fegyverrendszert az orosz hadseregen kívül a fehérorosz, az ukrán, a kuvaiti, a szaúd-arábiai és az indiai fegyveres erők is alkalmazzák. Legújabb verziói akár kilencven kilométeres hatótávolságra is képesek eljuttatni robbanótölteteiket.