Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzmosási ügy: fiókvezetőt vádolnak

2002.05.08. 22:06
A Tasnádi-üggyel is összefüggésben van az a büntetőper, amelyben egy fiókvezetőt vádolnak bejelentési kötelezettség elmulasztásával. A vádlott tagad.
Tagadta bűnösségét a II-III. kerületi Bíróságon szerdán megkezdődött büntetőperben Patrus Ágnes, akit az ügyészség 200 millió forintos tranzakció kapcsán pénzmosás bejelentési kötelezettség elmulasztásával vádol összefüggésben a Tasnádi-üggyel.

Megszegett kötelezettség

A vádirat szerint a Margit körúti fiókban a Hotex Kft. részére 2000. május 12-én megnyitott számlára május 15-én 200 millió forintos készpénz-befizetés történt a Komondor Kft. részéről. Tasnádi Judit - aki bűnpártolás miatt a XI. rendű vádlottja a férje, Tasnádi Péter ellen a Pest Megyei Bíróságon folyamatban lévő büntetőpernek - 2000. május 15-én előbb 120 millió forintot, majd pár óra múlva 79 millió forintot vett fel mint a Hotex Kft. tulajdonosa. Mind a Hotex, mind a Komondor Kft. szerepel a Tasnádi-ügy vádiratában. A vádirat szerint Patrus Ágnes elkészítette ugyan a pénzmosás gyanújáról szóló bejelentő lapot, azonban az erre vonatkozó utasításokkal ellentétben azt nem továbbította a bank biztonsági főosztályhoz, és ezzel az ügyészség szerint megszegte bejelentési kötelezettségét. A vád alapján 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Hova tűnt a bejelentő?

Patrus Ágnes vádlotti vallomásában szerdán azt hangsúlyozta, hogy a bejelentő lapot elküldte a bank biztonsági főosztálynak. Az eljárás adatai szerint azonban oda nem érkezett meg a bejelentő lap. A vádlott egyik kollégája a bíróság előtt tanúként azt vallotta, hogy a fiókvezető említette neki a bejelentő lap továbbítását. Bírói kérdésre azonban a tanú nem tudott magyarázatot adni arra, hogy erről a nyomozati jegyzőkönyv szerint miért nem tett említést a rendőröknek. A tanú állította, hogy a rendőrség előtt is ugyanazt vallotta, mint szerdán a bíróságon. Több tanú is előadta a bíróság előtt, hogy a bank belső postája nem volt szabályozott, nyitott borítékokban nyilvántartás, iktatás nélkül bonyolították.