Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Pénzmosási ügy: fiókvezetőt vádolnak

2002.05.08. 22:06
A Tasnádi-üggyel is összefüggésben van az a büntetőper, amelyben egy fiókvezetőt vádolnak bejelentési kötelezettség elmulasztásával. A vádlott tagad.
Tagadta bűnösségét a II-III. kerületi Bíróságon szerdán megkezdődött büntetőperben Patrus Ágnes, akit az ügyészség 200 millió forintos tranzakció kapcsán pénzmosás bejelentési kötelezettség elmulasztásával vádol összefüggésben a Tasnádi-üggyel.

Megszegett kötelezettség

A vádirat szerint a Margit körúti fiókban a Hotex Kft. részére 2000. május 12-én megnyitott számlára május 15-én 200 millió forintos készpénz-befizetés történt a Komondor Kft. részéről. Tasnádi Judit - aki bűnpártolás miatt a XI. rendű vádlottja a férje, Tasnádi Péter ellen a Pest Megyei Bíróságon folyamatban lévő büntetőpernek - 2000. május 15-én előbb 120 millió forintot, majd pár óra múlva 79 millió forintot vett fel mint a Hotex Kft. tulajdonosa. Mind a Hotex, mind a Komondor Kft. szerepel a Tasnádi-ügy vádiratában. A vádirat szerint Patrus Ágnes elkészítette ugyan a pénzmosás gyanújáról szóló bejelentő lapot, azonban az erre vonatkozó utasításokkal ellentétben azt nem továbbította a bank biztonsági főosztályhoz, és ezzel az ügyészség szerint megszegte bejelentési kötelezettségét. A vád alapján 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Hova tűnt a bejelentő?

Patrus Ágnes vádlotti vallomásában szerdán azt hangsúlyozta, hogy a bejelentő lapot elküldte a bank biztonsági főosztálynak. Az eljárás adatai szerint azonban oda nem érkezett meg a bejelentő lap. A vádlott egyik kollégája a bíróság előtt tanúként azt vallotta, hogy a fiókvezető említette neki a bejelentő lap továbbítását. Bírói kérdésre azonban a tanú nem tudott magyarázatot adni arra, hogy erről a nyomozati jegyzőkönyv szerint miért nem tett említést a rendőröknek. A tanú állította, hogy a rendőrség előtt is ugyanazt vallotta, mint szerdán a bíróságon. Több tanú is előadta a bíróság előtt, hogy a bank belső postája nem volt szabályozott, nyitott borítékokban nyilvántartás, iktatás nélkül bonyolították.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!