Gusztáv
-4 °C
1 °C

Árvízi védekezés: happy end?

2006.05.09. 11:31
Kapcsolódó cikkek (1)
Lassan, napi 12-19 centiméterrel apad a Tisza, az országban a kitelepítettek száma 419-re csökkent, az árvízi vészhelyzet megszüntetésről kedden dönt a kormány. A víz elleni védekezés eddig 18,7 milliárd forintba került.

Az árvíz ellen még 82, a belvíz ellen pedig 77 településen védekeznek az országban.

Az idei árvíz miatt leginkább veszélyeztetett Köröszugban (Tiszazugban), a Tisza és mellékfolyóin már csak 10 ember van kitelepítve. A Dunakanyarban még mindig 200 fölött van a kitelepítettek száma, a belvíz miatt 242-en kénytelenek máshol tölteni az éjszakát, mondta el az Indexnek Dobson Tibor.

A kormány kedden dönt arról, hogy megszünteti-e a rendkívüli árvízi vészhelyzet. A vészhelyzet megszüntetését az apadó vízállás miatt pénteken javasolta a Kormányzati Koordinációs Bizottság.

15,2 milliárd árvízvédelemre

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az év elejétől eddig mintegy 18,7 milliárd forintot fordított a vízügy, amiből az árvízvédelem 15,2 milliárd forintba, míg a belvízvédelem 3,5 milliárdba került, közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A védvonalakban és az épületekben keletkezett károk helyreállítási költségéről a jövő héten kell a kormány részére előzetes jelentést adnia a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, az összeg várhatóan meghaladja a védekezési kiadások felét.

A vízkárok felmérése már elkezdődött, de csak 2-3 hét múlva, amikor a folyók visszahúzódtak medrükbe, fejeződhet be.

Nem várható árhullám

Az elmúlt napok esőzései és a környező országok magas hegységeiben tárolt hó olvadása miatt meginduló úgynevezett zöldárnak nem lesz hatása a magyarországi folyókra, emiatt újabb jelentős árhullám nem várható.

Az idei ár- és belvízi védekezésnél eddig 11,6 millió homokzsákot használtak fel, ami 1,6 millióval már meghaladta az eddigi csúcsot jelentő, a 2000. évi nagy felső-tiszai árvíz alkalmával felhasznált 10 millió darabot.