Jusztina
3 °C
16 °C

Bekameráznák magukat a taxisok

2007.05.09. 09:37
Kamerák felszerelésével tennék biztonságosabbá munkájukat a taxisok, írja a szerdai Népszabadság. A kezdeményezés akár komolyra is fordulhat, bár az utasteret figyelő, sötétben is látó kamerák - drágaságuk miatt - nem terjedtek el Európában.

Budapesten egy taxis már használja a kamerát, a készüléket a visszapillantó mellé szerelik, amely a hátsó ülést pásztázza, írja a Népszabadság.

Az eszközt tesztelő sofőr utasai - a kezdeményezést támogató hallotaxi.hu internetes taxismagazin főszerkesztője szerint - megértéssel fogadják, amikor beszállás előtt közli velük, utazásokról felvétel készül.

A kamera ugyan általában drága mulatság, de a taxisok találtak már százezer forintért is beszerelhető terméket, most ezek forgalmazását dolgozzák ki.

A legolcsóbb és legjobb megoldásnak tűnő amerikai és londoni példa, az utas plexilappal való leválasztása Magyarországon nem megvalósítható a kisebb méretű autók, és a nem egységes kocsipark miatt.

Magyarországon az elmúlt 17 évben 17 taxis gyilkoltak meg.

Németországban nem jött be

A Népszabadság összeállításából kiderül, Németországban nem terjedt el a kamerás rendszer, a 6500 taxiból csak alig 100 van bekamerázva.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman a lapnak elmondta, törvényi felhatalmazás nincs a kamerák használatára, de felvételt mindenképpen az utas beleegyezésével lehet készíteni.

Az ombusdman szerint a felvételt nem kellene három napig őrizni, hiszen abban pillanatban törölni lehetne, ahogy az utas kiszállt a taxiból.