Árpád
-2 °C
4 °C

Bekameráznák magukat a taxisok

2007.05.09. 09:37
Kamerák felszerelésével tennék biztonságosabbá munkájukat a taxisok, írja a szerdai Népszabadság. A kezdeményezés akár komolyra is fordulhat, bár az utasteret figyelő, sötétben is látó kamerák - drágaságuk miatt - nem terjedtek el Európában.

Budapesten egy taxis már használja a kamerát, a készüléket a visszapillantó mellé szerelik, amely a hátsó ülést pásztázza, írja a Népszabadság.

Az eszközt tesztelő sofőr utasai - a kezdeményezést támogató hallotaxi.hu internetes taxismagazin főszerkesztője szerint - megértéssel fogadják, amikor beszállás előtt közli velük, utazásokról felvétel készül.

A kamera ugyan általában drága mulatság, de a taxisok találtak már százezer forintért is beszerelhető terméket, most ezek forgalmazását dolgozzák ki.

A legolcsóbb és legjobb megoldásnak tűnő amerikai és londoni példa, az utas plexilappal való leválasztása Magyarországon nem megvalósítható a kisebb méretű autók, és a nem egységes kocsipark miatt.

Magyarországon az elmúlt 17 évben 17 taxis gyilkoltak meg.

Németországban nem jött be

A Népszabadság összeállításából kiderül, Németországban nem terjedt el a kamerás rendszer, a 6500 taxiból csak alig 100 van bekamerázva.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman a lapnak elmondta, törvényi felhatalmazás nincs a kamerák használatára, de felvételt mindenképpen az utas beleegyezésével lehet készíteni.

Az ombusdman szerint a felvételt nem kellene három napig őrizni, hiszen abban pillanatban törölni lehetne, ahogy az utas kiszállt a taxiból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?