Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Több mint 150-en égtek halálra Nigériában

2006.05.12. 18:10
Százötvennél is többen vesztették életüket egy olajvezeték felrobbanása következtében pénteken egy Lagos környéki nigériai faluban.

A robbanás akkor történt, amikor a környékbeli falusiak odagyűltek a megsérült - esetleg megfúrt - vezetékből kilövellő olaj összegyűjtésére, közölték rendőrségi források, megerősítve a vöröskereszt nigériai szervezete és a Channels magántelevízió értesülését.

A televízió híradása szerint a robbanás a Takwa-öböl közelében, Nigéria legfontosabb városának számító Lagostól 45 kilométerre keletre fekvő Ilado falunál történt.

"Több mint százan égtek meg elevenen" - mondta a nigériai Vöröskereszt főtitkára, Abiodun Orebiyi. A szervezet munkatársai ötszáz, üzemanyag szállítására alkalmas kannát találtak a helyszínen.

A naponta átlagosan 2,5 millió barrel nyersolajat felszínre hozó ország a kontinens legjelentősebb termelőjének számít, és a nigériai kőolaj az ötödik legjelentősebb importforrás az Egyesült Államok számára.

A legnépesebb afrikai országnak számító Nigéria nyersolajának legnagyobb részét a Niger folyó deltájának vidékén hozzák a felszínre, ahonnan az olajat csővezetéken keresztül szállítják a finomítókhoz.

Nigériában nem ritkák az ilyen robbanások, mivel üzérek vagy a lakosság gyakran megfúrják a csöveket, hogy üzemanyagot lopjanak.