Valér
4 °C
8 °C

Dohányzás miatt robbant fel az ukrán lőszerraktár

2004.05.11. 11:23
Két katona cigarettája okozta a napokig tartó tüzet és robbanássorozatot a múlt héten egy ukrajnai fegyverraktárban, hangzott el kedden a kijevi parlamentben. Az anyagi kár több mint két milliárd hrivnya, vagyis körülbelül nyolcvanöt milliárd forint. A környéken a rend helyreállt, a kitelepített lakókat visszaengedték otthonaikba.
Tiltott helyen dohányoztak, ez okozta a tüzet, majd a napokig tartó robbanások sorozatát a múlt héten az ukrajnai Melitopol közelében lévő lőszerraktárban - jelentette be a kormány illetékese kedden a kijevi parlamentben.

Az evakuálás képei
Hrihorij Reva, a rendkívüli helyzetek minisztere arról számolt be, hogy két katona gyújtott rá olyan helyen a tüzérségi lőszerraktárban, ahol nem lett volna szabad. A miniszter szerint a tűzben 2,2 milliárd hrivnya (több mint 400 millió dollár) értékű hadianyag semmisült meg. A lakosságnak okozott kár további 400 ezer hrivnya (80 ezer dollár) volt.

Helyreállt a rend

A robbanások okozta sérülésekbe egy ember halt bele, további néggyel a katasztrófához kapcsolható szívroham végzett. A raktár közelében fekvő 11 lakott településről hétezer embert kellett ideiglenesen kitelepíteni.

A rendet azóta helyreállították, a lakosok visszatérhettek a falvakba, a környéken átvezető útvonalakat és vasutat megnyitották a forgalom előtt, és kijavították a robbanások miatt megsérült gázvezetéket is, amely Melitopol városát látta el - közölte a miniszter a képviselőkkel.