Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Csángómagyar gyerekeket zaklatott a rendőrség

2003.05.12. 11:23
Újabb rendőrségi zaklatás érte azokat csángómagyar gyerekeket és családjaikat, akik a kötelező iskolai órák mellett magyar- és néptáncórákra járnak Magyarfalun, számolt be a Krónika című erdélyi napilap hétfői számában. A legutóbbi esetnél a román rendőrség két magyarfalui gyereket faggatott ki az utcán a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által Kézdivásárhelyen szervezett kirándulásról.
250 ezer lejre büntették az egyik kislány szüleit, mert nem jelent meg az ügyben a rendőrségen. Egy hónapja pedig a szülőknek nyilatkozatot kellett aláírni arról, hogy miért járatják gyerekeiket a helybéli magyar- és néptáncórákra. A kirándulást ugyanakkor szándékosan a tavaszi szünet idejére szervezték, hogy ne zavarják a hivatalos román oktatást, mondta el a Krónikának az egyik szervező, egy budapesti származású magyartanár, Csoma Gergely.

A magyar oktatás kérdése nem tartozik a rendőrségre, és az asszonyokat beidéző túlbuzgó rendőröket hivatali úton vonják kérdőre, jelentette ki a Bákó megyei rendőrség szóvivője az ügy kapcsán.

A Romániai Magyar Szó című napilap korában arról számolt be, hogy egy Szatmárnémetibe szervezett kiránduláson a tervezett negyven külsőrekecsini csángómagyar gyerek helyett csak huszonegyen vettek részt. A lap szerint a gyerekek - és szüleik - egy részét az riasztotta el, hogy a faluban heves "lebeszélő kampány" folyt a kirándulás ellen. A gyerekeket egyebek között azzal riogatták, hogy ha elmennek kirándulni, soha nem látják viszont szüleiket, mert eladják őket idegenbe, főleg Magyarországra.