Alfréd
-2 °C
2 °C

A légionáriusbetegség ütötte fel a fejét Franciaországban

2005.05.13. 15:31
Húsz embert fertőzött meg a franciországi Lyon környékén a tüdőgyulladáshoz hasonló, súlyos légionáriusbetegség. Orvosok szerint nincs ok pánikra, a megyei hatóságok viszont azt mondják, a helyzet súlyosra fordult.

Ismeretlen eredetű, úgynevezett légionáriusbetegség járvány következtében húsz ember szorult kórházi ellátásra pénteken Lyon környékén.

A betegséget először április 20. környékén azonosították, de a legtöbb megbetegedés e hét keddjén történt.

Április végén Lyon környékén négy, 59 és 74 év közötti beteg egymástól függetlenül szorult kórházi ápolásra influenzára emlékeztető - lázzal, köhögéssel, légzési zavarokkal járó - tünetekkel. Egyikőjük állapota intenzív ápolást igényelt, de mindegyikük külön orvosi ügyeletben részesült.

A helyzet súlyos

A megye prefektusának jelentése szerint a héten történt további 16 megbetegedés miatt a "helyzet súlyosra fordult" Lyon környékén. A betegek 46 és 86 év közöttiek, és egymáshoz nagyon közel, egy 20 km-es körzetben laknak. A 20 betegből jelenleg 19 szorul kórházi ápolásra, de közülük négyen hamarosan elhagyhatják a kórházat.

Orvosi vélemények szerint semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy bármilyen kapcsolat lett volna a betegek között.

A francia egészségügyi hatóságok becslése szerint az ismeretlen eredetű betegség lappangási ideje kettő és tíz nap közé tehető, így még várhatóak új megbetegedések.

A légkondikon keresztül terjedhetett

A járvány okainak kiderítésére a vizsgálatokat a francia egészségügyi hatóságok megkezdték. Elsősorban a környék léghűtőtornyait és az élelmiszerboltok párologtató rendszereit vizsgálják, mert az úgynevezett légionáriusbetegség langyos vizű hálózatokban keletkezik.

A betegséget egy speciális baktérium, Legionella pneumophila okozza. Először 1976-ban az amerikai légióban fedezték fel. Kezelés nélkül a fertőzöttek húsz százaléka meghal, a betegek általában kórházi kezelésre szorulnak. A kórokozó természetes előfordulási helyei a felszíni vizek. Az első tünetek az influenzára hasonlítanak, majd tüdőgyulladásszerű hidegrázás és láz tör a betegre a 3-10 napos lappangási idő letelte után. Antibiotikummal gyógyítják.