Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ingyen repülőút a kedves utasoknak

2004.05.24. 09:10
Az embertársaival segítőkész, udvarias utasokat ingyenjeggyel jutalmazza meg a jövőben az amerikai Delta légitársaság. A cég szorult helyzetén próbál segíteni az utascsalogatással, a szakértők szkeptikusak.
Ingyenjeggyel díjazná egy amerikai légitársaság azokat az utasokat, akik a repülés alatt segítőkésznek mutatkoznak utastársaikkal szemben. A Delta légitársaság másodosztályú utakért felelős osztálya, a Song júniusban járatonként négy ingyenjegyet oszt ki legkedvesebb utasai között - írja a BBC.

A jegyeket valószínűleg azok kaphatják, akik segítenek például társaiknak a csomagok elhelyezésében, vagy pozitívan állnak hozzá a késésekhez, vagy egyéb, az utazás felmerülő nehézségekhez. Jó tetteikért cserébe a Song szeptember 7. és november 10. között az utasoknak a cég bármilyen járatára lehet egy utat kérni.

A még mindig a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások és a magas olajárak kedvezőtlen hatásaival szembesülő Delta azt reméli, akciójukkal több utast csábíthatnak magukhoz. A társaság 3 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el az eltelt három évben, és nem egyszer szóba került a csődeljárás lehetősége is.

"Mindig akkor ajándékozzuk meg az embereket, amikor problémájuk van. Szeretném látni, mi történik, amikor azért kapnak valamit ingyen, mert jót tettek valakivel" - mondta el a BBC-nek a Song ügyvezetője.

A BBC New York-i tudósítója viszont arról számolt be, hogy több repülési szakértő szkeptikus abban a kérdésben, bölcs dolog-e a Delta részéről, hogy ingyen osztogatja a jegyeket.

"A következő lépés az lesz, hogy azért fognak fizetni, ha egyáltalán repülőre száll az ember. Csak remélni tudom, hogy nem lesz sok kedves ember - abból már elég rosszul lehetne profitálni" - fejtette ki véleményét a Blaylock & Partners szakértője.

Egy amerikai lap publicistája azon töpreng cikkében, mekkora felelősség lesz az utaskísérők vállán, amikor el kell dönteniük két, ingyenútra pedálozó utas között, ki viheti a jegyet. Kérdés az is, mikor adják át a díjat, amikor már távoztak az utasok, vagy még a fedélzeten? Felmerülhet továbbá, mit csinál az ember olyankor, amikor utastársa pofátlanul viselkedik. Lenyeli dühét, és mosolyog a dolgon, mert megéri, vagy felveszi a kesztyűt?