Valér
2 °C
8 °C

20 óra a cápák között

2008.05.24. 11:17
Sikerült megmenteni két búvárt Ausztráliánál, miután 20 órán át lebegtek a cápáktól hemzsegő vízben, adta hírül az AFP szombaton. Az ausztrál férfi és az amerikai nő a Nagy Korallzátonynál merült le, de elsodródtak a hajójuktól.

Hihetetlen szerencséje volt két búvárnak, akiknek az Ausztrália keleti partjaihoz közel, a Nagy Korallzátonynál veszett nyoma. A 38 éves ausztrál férfi és a 40 éves amerikai asszony egy hajót bérelt a Whitsunday-szigetnél, hogy szemügyre vegyék a víz alatti világot, beöltöztek, majd mindketten lemerültek.

Miután nem tértek vissza, a mentőcsapatok a keresésükre indultak. A hajót hamar megtalálták, de a párost nem, akik időközben elsodródtak a hajójuktól. Végül egy helikopter talált rájuk szombaton 13 kilométerre attól a helytől, ahol lemerültek. Addigra már 20 órát töltöttek a cápáktól hemzsegő vízben.

A mentők szóvivője szerint a két embernek hihetetlen szerencséje volt, hogy túlélték a kalandot, ráadásul keresésüket az időnként viharos időjárás is nehezítette. Mint elmondta, az igazsághoz tartozik az is, hogy miután bajba kerültek, okosan viselkedtek: egymáshoz szíjazták magukat, nem váltak el egymástól egy pillanatra sem, és spóroltak az energiájukkal.

Nem ez volt az első hasonló eset, 1998-ban már sodródtak el búvárok hasonló körülmények között, ám ők nem voltak ennyire szerencsések: drámai történetükön alapult a 2004-ben készült "Nyílt tengeren" című, a mozikban nagy sikerrel vetített thriller is.