Ágnes
-1 °C
2 °C

Harmincfokos kánikula a hétvégén

2005.05.25. 15:17
Tavasz Tündér elköszönt, és átadta a helyét Kánikula Bácsinak, aki harmincfokos, szélcsendes meleggel üdvözli a pincefehér strandolókat. Vasárnap és hétfőn akár a melegrekord is megdőlhet, hétfőn és kedden kisebb lehűlés várható.

Rekord közeli meleg köszönt be a hétvégén, a legmagasabb nappali hőmérséklet országosan is harminc fok körül alakul, de akár túl is lépheti a 34, 35 fokos rekordmeleget, mondta el az Indexnek Németh Lajos az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Kánikula Bácsi Szerdán még enyhén szeles marad az idő, ez az elmúlt napokban átvonuló hidegfront utóhatása, majd pénteken déli, délnyugati áramlással megérkezik Észak-Afrika felől a forró szaharai levegő.

Itt a nyár

A hétvége tehát igazi strandidő lesz, a hőmérsékleti csúcs vasárnap és hétfőn várható. Németh Lajos felhívta a figyelmet arra, azok, akik először mennek a napra, óvatosan tegyék, mert a kristálytiszta levegőben a káros UVB-sugárzás erősebben fejti ki hatását.

Keddtől újabb hidegfront érkezik nyugat felől, amely csak 5-6 fokos lehűlést és némi szelet hoz magával, vagyis némi felfrissülést jelent a kánikula után. A következő hetekben csendes, nyári melegre számíthatunk.

Mindent összevetve a meteorológiai fordulópont, aza június 1-e előtt már megérkezett a nyár, mondta el Németh Lajos.