Diána
11 °C
22 °C

Felfüggesztett börtön a három gyermekét elvesztő asszonynak

2005.05.26. 16:10
Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott az az orosházi asszony, aki három gyermekét vesztette el 2003 karácsonya előtt két nappal, miután kis időre otthon hagyta őket. A gyermekek egyike kinyitott egy benzines palackot, a hirtelen fellobbanó lángokból csak egyikük tudott kimenekülni.

Másfél éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott jogerősen az az orosházi asszony, akinek három gyermeke 2003 decemberében lakástűz áldozata lett. Az ügyészség három rendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolta a négygyermekes családanyát.

A tűz egy nyitva hagyott benzines palack belobbanása miatt keletkezett. Az egyik gyerek megtalálta az anyja által a lakásban elrejtett benzines palackot, és kinyitotta a tíz négyzetméteres szobában, ahol - mivel áram nem volt - egy gyertya világított, ami belobbantotta a benzingőzt. A szobában a gyermek testvérei aludtak.

Az édesanya azért hagyta otthon a gyerekeket, mert egy ismerősének benzint vitt eladni. Feltehetően az egyik gyermek akkor vette észre, hol vannak elrejtve a benzines palackok, amikor az édesanya elővette az egyiket. Mikor meggyulladt a szoba, a legnagyobbik gyerek égő melegítő nadrágban az anyja után szaladt, de a bent rekedt gyerekeket nekik sem sikerült kiszabadítaniuk.

A benzingőz belobbant, a tűz pedig olyan gyorsan terjedt, hogy az asszony nyolchónapos csecsemője, valamint három- és hétéves lánya halálos égési sérüléseket szenvedett. Negyedik testvérük, egy kilencéves fiú még időben ki tudott menekülni az égő házból, de hiába hívott segítséget, három testvérén már nem tudtak segíteni. A ház szinte teljesen leégett, a szerencsés gyermeket kisebb füstmérgezéssel kellett kórházba szállítani.

Az ügyben idén januárban a Békés Megyei Bíróság első fokon felmentő ítéletet hozott, de csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla bűnösnek találta az anyát, akinek másfél éves börtönbüntetését három évre felfüggesztették. A Szegedi Ítélőtábla végül azért találta bűnösnek az édesanyát, mert olyan lakásban hagyta őrizetlenül gyermekeit, ahol a veszélyt okozó anyagok nem voltak elzárva.