Szilárda
-4 °C
3 °C

Hatan vesztek a vizekbe a hétvégén

2007.05.28. 08:31
Három tizenéves gyermek holttestét találták meg a Nógrád megyei Ságújfalu határában lévő tóban hétfő hajnalban. A gyerekek vasárnap délután mentek el focizni, este már nem mentek haza. Rajtuk kívül még hárman fulladtak meg a hétvégén.

Tizenhárom haláleset történt a hétvégén eddig, a tűzoltókhoz 750 riasztás érkezett, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn. A vasárnap estig összesített statisztika szerint heten vesztették életüket közlekedési balesetben, a sérültek száma hetvenhét.

A bede-pusztai tó
A bede-pusztai tó

Hatan vesztették életüket valamelyik felszíni vízünkben, a legtragikusabb annak a három - 12, 15 és 16 éves - fiúnak a halála, akik a Nógrád megyei Ságújfalu külterületén lévő tóba fulladtak vasárnap.

Halálos csapda

A három fiú vasárnap délután focizni ment el otthonról, de mivel nem értek haza, szüleik keresni kezdték őket. A gyerekek ruháit hajnali két órakor találták meg a falu külterületén lévő, úgynevezett bede-pusztai tónál, akkor értesítették a rendőrséget. A három gyerek holttestét búvárok emelték ki a vízből hétfőn kora reggel.

Manga Mihály, a Központi Különleges Mentőszolgálat (KKM) vezetője arról számolt be, hogy Heinz Zoltán, a KKM búvára 20 perc alatt találta meg és hozta felszínre a három fiú holttestét. A gyerekeket a part közelében, 10 méteren belül találta meg a búvár.

A bede-pusztai tó egy mesterségesen kiásott, kis méretű, mintegy negyedhektárnyi magántó, amit a szivárgásmentesítés miatt lefóliáztak. A fóliára lerakódó iszap annyira csúszós, hogy még a jól úszók számára is veszélyes, mert nem lehet megkapaszkodni, nem lehet kikapaszkodni róla a partra. Arra a kérdésre, hogy mentettek-e már valakit ebből a tóból, Manga Mihály azt válaszolta: eddig nem is tudtak a tó létezéséről.

Három gyerek halt meg
Három gyerek halt meg

A tó a falu végétől körülbelül nyolcszáz méterre lévő Bede-puszta nevű tanyához tartozik, egy körülbelül 30x40 méteres vizesgödörről van szó, tudtuk meg Kaszás Ottó alezredestől, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. A pár éve ásott körülkerítetlen tó partján korábban többször is ki volt táblázva, hogy fürdeni és horgászni tilos, de ezeket a figyelmeztetéseket rendre eltüntették és rendszeresen oda jártak fürdeni a környékbeli gyerekek.

A falubeliek az MTI tudósítójának elmondták: a tóba fulladt fiúk nem voltak rokonok, bár mindannyiuknak vannak testvérei. Dávid, István és Ádám közül ketten még a helyi általános iskolába jártak, a harmadik fiú pedig egy szécsényi középiskolában tanult. Mindenki értetlenül áll az előtt, hogy miért mentek a fiúk a tóhoz, ahová soha senki nem jár fürödni, hiszen tisztelettudó, szófogadó jó gyerekeknek ismerték őket.

Még három halott

A Békés megyei Murony határában egy 13 éves lány fulladt egy öntözőcsatornába vasárnap délután. A mezőberényi gyermek testvéreivel játszani ment a csatorna partjához, és a part betonozott, algás, nedves részén belecsúszott a vízbe. Mivel a kislány nem tudott úszni, és a testvérei sem tudták kihúzni, a gyerek belefulladt a vízbe.


A Fűzvölgyi csatornába fulladt egy 52 éves nő vasárnap, értesült a Havaria Press. A tiszakóródi nő úszás közben fulladt a csatorna vízébe Újsolton. A halálos baleset pontos körülményeit a rendőrség vizsgálja. Szombaton egy 33 éves sarkadi fiatalember Gyula közelében, a Fekete-Körösön lelte halálát úszás közben.

Felelőtlenség

Évente 60-70 hívást kap a tűzoltóság vízi balesetekhez, az esetek többségében azonban már nem tudnak segíteni a bajba jutottakon. Visszatérő gond, hogy gyerekek felnőtt felügyelete nélkül fürdenek.

A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet, hogy csak strandon vagy kijelölt fürdőhelyen szabad strandolni, ott, ahol megvannak a biztonságos feltételek - figyelő- és mentőszolgálat - a fürdőzéshez. De ezeken a helyeken is be kell tartani az általános szabályokat, például felhevült testtel, vagy ittasan tilos a vízbe menni.

A hétvégére a szélsőséges időjárás is jellemző volt, viharkárokhoz is gyakran riasztották a tűzoltókat, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ezeken a területeken tetőket, házszigeteléseket rongált meg az erős szél, Sátoraljaújhelyen villám csapott egy családi házba, míg Bodrogkeresztúron kőzúzalék hullott az útra, azt kellett eltakarítaniuk a tűzoltóknak. Kisújszálláson - ahol jégeső is esett - pincék, garázsok szivattyúzásához kértek segítséget a tűzoltóktól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!