Valér
2 °C
8 °C

Földre köpni veszélyes!

2003.05.28. 15:44
Kínában újabb lépésre határozták el magukat a hatóságok a SARS-járvány megfékezésére: kampányt indítottak az egészségtelen, fertőzésveszélyes köpködés megfékezésére. A felvilágosító kampánynak - főként a városi parkokban - már érezhetőek a hatásai, de nem lesz könnyű a harc a tradíciók ellen - számol be a The New York Times.
Régi hagyományt készül feláldozni a SARS-járvány elleni küzdelem oltárán a kínai vezetés: kampányt indítottak a köpködés megfékezésének érdekében. Az utcákat elborító köpet ugyanis melegágya az atípusos tüdőgyulladást okozó vírusnak.

Kínában az orrfújáshoz képest például a köpés egyáltalán nem számít ízléstelenségnek, a falusi paraszttól a pártbizottság káderéig mindenki köpköd. A kínai vezetés márványból készült köpőcsészékbe köpköd, de tény, hogy külföldi vendég meghívásakor manapság már eltávolítják az edényeket.

A zacskó legyőzhetetlenné teszi az egészséget

Bár a hagyományt legyőzni nehéz, a kínai hatóságok most plakátokkal és külön erre a célra tervezett kisméretű zacskókkal indítottak hadjáratot a szertelen köpködés ellen. A 'köpőzacskókat' parkokban és bevásárlóközpontoknál Lei Fengnek, a legendás kínai harcosnak beöltözött önkéntesek osztogatják, és arra bíztatják a lakosságot, hogy azokba köpködjön, majd az elhasznált zacskót dobja a szemetesbe.

"A földre köpködés veszélyt jelenthet az egészségére, a köpés fertőző kórokozót tartalmazhat. Viszont ennek az apró zacskónak a segítségével az Ön egészsége legyőzhetetlenné válik" - olvasható a zacskón. Hogy minden flottul menjen, a párt központi bizottsága jóváhagyta a köpködés elleni harcot, amelyhez egy "Társadalmi Összefogás az Értéktelen Hagyományok Ellen" című direktívában foglalta össze a legfontosabbakat.

A munkásnak köpni kell A Times tudósítója annak ellenére, hogy az utcaseprők pozitív hangon számoltak be a mind kevesebb köpésről, többször találkozott turhával pettyezett vonat- vagy szállodapadlóval. A kínai munkások -és inkább az öregek- rossz egészségi állapota sem könnyíti meg a reformerek dolgát.

Teng Hsziaoping is köpött

Azok számára pedig, akik gátlástalanul krákognak és köpködnek tovább, de mellesleg az interneten is szörföznek, sajátos megoldást dogozott ki a központi vezetés. A hagyományosan nagy köpködőnek számító, Kínát a reformok útján elindítító nagyhatású népvezér, Teng Hsziaoping ugyanis messzeföldön híres köpködő volt. De hogy pozitív személyisége ne kapcsolódhassék össze mára már károssá vált szenvedélyével, a kínai keresőkön letiltották a 'köpés és Teng Hsziaoping' szókapcsolatra a keresést. Aki erre a találatra kíváncsi, az csupán egy üres oldallal találkozhat.