Félmillió forintos bírság a megkésett borjúpaprikásért

2006.05.29. 20:39
Több mint félmillió forintot kell fizetnie annak a cégnek, amelynek főtt ételétől két héttel ezelőtt több mint 30 embert kellett kórházba szállítani szalmonellafertőzés miatt.

A fővárosi ÁNTSZ bírságával és az elvégzett vizsgálatok várható laborköltségeivel együtt összesen több mint félmillió forintos kiadásra számít a Medúza Kft, közölte a megbírságolt cég ügyvezetője az MTI-vel hétfőn.

A cégvezető a hatóság 324 ezer forintos minőségvédelmi bírságáról és a 60 ezer forint szabálysértési büntetésről, illetve a 100 ezer forintot meghaladó laborköltségről azt mondta: "nincs mit tenni", elfogadja a határozatot. "A hibánk és a hitelvesztés miatt most bűnhődünk."

Az ÁNTSZ-vizsgálat lezárult, a konyhán nem találtak hibát, így a szállítás és a gondatlan étel-összeállítás miatt következhetett be a tömeges szalmonellafertőzés.

Nem melegítették újra az ételt

Három fővárosi színház (az Operett, a Thália és az Opera) munkatársai és színészei május 12-én kerültek kórházba azután, hogy fogyasztottak többek között abból a nokedlis borjúpaprikásból, amit a Művészetek Palotájában működő konyháról a városi csúcsforgalom miatt csak 20 perces késessel juttattak el az intézményekhez.

Az ételt a próbák elhúzódása miatt nem melegítették fel, ez okozhatta a tömeges rosszulléteket, ugyanakkor a szállító cég azonnal elismerte mulasztását.

Több mint harmincan jelezték, hogy rosszul lettek az étel miatt, sokukat napokig kezeltek a Szent László Kórházban.

  • Tippek
  • Bankszámla