Ervin
14 °C
22 °C

Sárlavina öntött el három Fejér megyei települést

2004.06.01. 19:40
Éppen végeztek a falvakban az előző sárlavina okozta károk felszámolásával, amikor egy nagyobb keddi zivtar újabb iszapréteggel öntötte el az utcákat Fejér megyében, idén harmadszor. A három település már pályázott a vízelvezető rendszer felújítására, de pályázatukat nem fogadták el.
Sárlavina öntött el több utcát három Fejér megyei településen a kedd délutáni heves esőzés következményeként. Az iszapos áradat összesen 20-25 lakóház alsó szintjét árasztotta el, kitelepítésre sehol nem volt szükség - tájékoztatta az MTI-t a katasztrófavédelem.

Az 50-60 milliméternyi eső - amely Bakonycsernyén jégveréssel is párosult - a környező dombokról több száz köbméternyi iszapréteget zúdított Bakonycsernye, Nagyveleg és Magyaralmás község több utcájára - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Szentes György hozzátette: a vízelvezető árkok képtelenek voltak elvezetni az iszapos csapadékvizet és rövid idő alatt vastag sárréteg borított el több utcát. Húsz-huszonöt épület alsó szintjéről, pincéjéből tűzoltók szivattyúzták ki az iszapot.

Ez már a harmadik eset volt idén

Bakonycsernyén az idén már harmadik alkalommal árasztotta el sárlavina a falu egyes utcáit, házait. A korábbi esőzések alkalmából 38 lakóház alsó szintjére tört be a sár és a víz, kedd délután - a borsó nagyságú jéggel érkező - esőzés 8-10 épület alsó szintjét árasztotta el - mondta el az MTI-nek a falu polgármestere.

Boleraczki István hozzátette: az előző két esőzés 28 millió forintos kárt okozott, a mostani kár felmérése még folyamatban van.

Összefogna a három település

Mint mondta, éppen végeztek az előző esőzések nyomán keletkezett károk helyreállításával, amikor kedden kora délután ismét 50-60 milliméternyi eső zúdult a falura. A felhőszakadás a környező dombokról újabb iszaplavinát sodort a községbe, ahol három utcát 50- 60 centiméter vastag sárréteg borított be.

"Markolóval szabadítottuk fel az utakat a közlekedés megindítására" - tette hozzá a falu első embere.

Boleraczi István elmondta: korábban három szomszédos településsel közösen akartak pályázni a vízelvezető rendszer kiépítésére, a pályázatot azonban nem fogadták el. Ezért most a komplex vízvédelem megvalósítására újabb pályázatot dolgoz ki az önkormányzat.

A sárlavina a falu legrégebbi, - kétszáz éve kialakított - településrészét veszélyezteti. A községnek azon a részén több kertben az idén már másodszor voltak kénytelenek elültetni a palántákat, s a mostani felhőszakadás nagy valószínűséggel ismét tönkretette a gazdák munkáját - mondta a polgármester.