Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Újabb féltonna illegális hús Pomázon

2006.03.13. 22:33
Ezúttal féltonna húst foglaltak le aí hatóságok azon a pomázi telepen, ahol néhány napja már találtak illegális baromfi szállítmányt. Mivel Pomáz a madárinfluenza miatt elrendelt zárlat megfigyelő körzetébe esik, ahol csak a hatósági állatorvos engedélyével történhet húskereskedelem.

Mintegy 500 kilogramm illegális húst találtak a hatósági állatorvosok ugyanazon a pomázi telepen, ahol a múlt hét csütörtökön mintegy 6 tonna illegális húst fedeztek fel egy szakhatósági szemle alkalmával - erősítette meg Virsinger György Pest megyei főállatorvos, egyben az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás vezetője az RTL Klub Híradójának információit az MTI-nek.

Hozzátette: a telep tulajdonosa nem tudja igazolni, hogy honnan származik a hétfőn talált csirkecombokból, pulykamellekből, és sertéshúsokból álló szállítmány. A megyei főállatorvos szerint a húsok fertőzöttségét, romlott állapotát nem is vizsgálják, mivel a jogszabály szerint a telepen folyt illegális feldolgozási tevékenységre utaló jelek, és a húsok tisztázatlan származása elégséges indokot adnak arra, hogy a húst lefoglalják, és megsemmisítsék. Virsinger György ugyanakkor közölte: a megtalált hús érzékszervi vizsgálata nem mutatta, hogy az emberi fogyasztásra alkalmatlan lett volna.

A főállatorvos elmondta: négy tonnát az illegális termékekből hétfőn elszállítottak, a fennmaradó két tonna húst, és a hétfőn talált fél tonnát pedig kedden viszik megsemmisíteni Soltra. "Még azt is vizsgálják a szakemberek, hogy a kereskedelembe, illetve az éttermekbe hova juthatott az illegális húsból" - tette hozzá Virsinger György.

A főállatorvos szerint a vétkes cég több millió forint bírságra számíthat az ügy miatt, mivel Pomáz a baromfiinfluenza miatti zárlat megfigyelő - azaz tíz kilométeres - körzetébe esik. Ebben a zónában a húsforgalom ugyanis állatorvosi ellenőrzés alá esik - hangsúlyozta a főállatorvos.