Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Elveszett lottószelvényével nyert több százezer eurót

2004.06.03. 16:28
Tanúkkal sikerült igazolnia magát annak a finnek, aki elveszítette 180 millió forintos nyereményt jelentő lottószelvényét. Legnagyobb szerencséjére a lottótársaság készséges volt, és eltért a szabályzattól.
Elvesztette nyertes szelvényét, mégis megkapta nyereményét egy finn lottózó. 722 ezer eurót (mintegy 180 millió forint) vehetett fel a lottóirodák alkalmazottainak tanúvallomása alapján.

A nevének titokban tartását kérő lottózó 2003. április 5-én ütötte meg a főnyereményt, amely 20 évi fizetésével volt egyenértékű. Miután nem akart hinni a szemének, a Veikkaus finn lottótársaság két irodájában is ellenőriztette a szelvényt.

Mindkét helyen azt közölték vele, hogy a társaság központjában veheti fel a nyereményt - ám még mielőtt ez megtörtént volna, a férfi elvesztette a nyertes fogadószelvényt.

Eltekintettek a szabályzattól

Mivel a két iroda alkalmazottai egybehangzóan tanúsították, hogy látták a kezében a kincset érő papírt és mivel a törvényben előírt egyéves határidőn belül senki más nem jelentkezett a nyereményért, a Vaikkaus rendkívüli módon eltekintett saját szabályzatától.

"Mivel erős bizonyítékok szóltak a férfi mellett, úgy döntöttünk, hogy kifizetjük neki a nyereményt, mert az az elvünk, hogy a pénzt a tényleges nyertesnek meg kall kapnia" - közölte Riitta Nissi, a finn lottótársaság szóvivője, bár sietett hozzáfűzni: "Ez valóban rendkívüli eset: általános elvünk ugyanis az, hogy csak az nyer, aki rendelkezik a nyerő szelvénnyel."