Miklós
5 °C
12 °C

Felrobbant szuvenír miatt ítélték el az újságírót

2003.06.08. 11:57
Másfél év börtönre ítéltek egy japán újságírót, miután az ammani repülőtéren felrobbant és egy biztonsági őrt megölt a nála lévő, irakból hozott fürtösbomba. A riporter éppen a szerkezet ártalmatlanságát bizonygatta.
Tizennyolc hónap szabadságvesztésre ítélték Jordániában azt a japán riportert, akinek május 1-én az ammáni reptéren felrobbant a szuvenírnek szánt, Irakban talált fürtösbombája. A szerkezet megölt egy biztonsági őrt és megsebesített másokat.

Újságíró-etikai vétség is

"Azt gondolom, megérdemlem a büntetésem - nyilatkozta Gomi Hirosi lapjának, a Mainichi Shimbunnak. - Ismét bocsánatot szeretnék kérni az áldozattól és a sérültektől." Az újságíró nem fog fellebbezni, jelentette a lap.

A Mainichi Shimbun hangsúlyozta, hogy Gomi nemcsak törvényt sértett, de újságíróként etikai vétséget is elkövetett. Az újság egyik vezetője közvetlenül az ítélethozatal előtt ellátogatott a királyi családhoz, hogy bocsánatot kérjen a történtekért.

Lehetett volna tizenöt év

Gomit gondatlanságból elkövetett emberölésért, valamint robbanószer illegális birtoklásának vádjával ítélték el másfél évre. Az AFP informált forrásra hivatkozva azt írta, hogy ezért a bűncselekményért a Jordán királyságban akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhattak volna.

Gomi Hirosit május elsején tartóztatták le, miután működésbe lépett egy, a poggyászában lévő, fürtös bombából származó alkatrész. A robbanásban meghalt egy biztonsági őr, Ali Sarhan, akinek családja most anyagi jóvátételt követel az újságírótól.

Szuvenír a háborúból

Gomi a bombát iraki haditudósítói munkája közben találta. A riporter, lapjának népszerű tudósítója, már egy évtizedet töltött el Irakban.

Az út szélén talált bombáról úgy gondolta, már nem működő képes. A repülőtéren a röntgenes átvilágítás fedezte fel a veszélyes szerkezetet, amely akkor robbant föl, amikor Gomi a szerkezet ártalmatlanságát bizonygatta a biztonsági őrnek.