Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pusztító vihar országszerte

2004.06.10. 11:47
Tetőket szakított le, fákat csavart ki a szél az országon végigvonuló vihar, Miskolcon tojásnyi jégdarabok potyogtak az égből, Budapesten egy ember meghalt. A fővárosban a IX. kerületben egy tetőt szakított le a szél. Több nagy fővárosi közlekedési csomópontban sárgán villognak a jelzőlámpák, torlódások alakultak ki, az úton lévők komoly késésekre számíthatnak. Teljes szélességben lezártak több főútat.
Hatalmas vihar pusztított a fővárosban és az ország északi részén, a szél tetőket sodort el, vezetékeket szaggatott le, fákat csavart ki.

Tekintse meg képeinket!Fotó: Pallagi Roland
Budapesten, a XXIII. kerületben egy ember meghalt, miután ráesett egy konténer - tájékoztatta az Indexet a BRFK sajtóügyeletese. Az X-Press értesülései szerint a negyven tonnás konténert a XXIII. kerületi Ócsai úton borította fel a szél, ami így ráborult egy ott dolgozó munkásra. A szerencsétlenül járt 29 éves fiatalember a helyszínen belehalt sérüléseibe, kollégájának még sikerült időben elugrania.

Megsemmisült a T-Mobile nagy értékű léghajója

Megsemmisítette a T-Mobile nagy értékű léghajóját az orkánerejű szél a budaörsi repülőtéren - jelenti a HavariaPress. A léghajó ballonja szétszakadt, a hélium pedig elszökött belőle, így a kár az első becslések szerint mintegy 250 millió forintra rúg. A szerda esti, nagy erejű szélvihar ugyanakkor egy húsz tonnás, Li 2-es típusú repülőgépet kétszáz méterrel arrébb tolt a repülőtéren, egy Smelak típusú mezőgazdasági repülőgépet, valamint egy Kamov helikoptert pedig felborított. A Smelak még jelenleg is a hátán fekszik, mivel ezidáig nem sikerült a talpára állítani. A hírügynökség értesülései szerint a repülőtéren mindössze néhány óra alatt akkora kár keletkezett, mint az elmúlt húsz év alatt során összesen.

Több tízmilliós a kár

A fővárosban hat esetben riasztották a mentőket, a lezuhanó tetőcserepek és kidőlő fák okoztak minden esetben könnyebb sérüleseket - mondta el Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTV késő esti híradójában. A városban három karambol történt a vihar idején.

Egész éjjel dolgoztak a tűzoltók Pest megyében, hogy a vihar nyomán keletkezett károkat elhárítsák, az előzetes becslések szerint a kár értéke több tízmillió forintra tehető - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletes tisztje reggel az MTI-vel. Összességében 76 településen riasztották este a tűzoltókat. Megközelítőleg 200 esetben kellett kivonulniuk, zömében épületekre, utakra, vasúti sínekre dőlt fák, villanyoszlopok miatt.

Másnap
Klikk a képre!
Legtöbb ilyen riasztás Érd, Szigetszentmiklós és Dabas környékén fordult elő. Dabason villanyoszlopok is kidőltek, emiatt 2-3 órára áramszünet keletkezett, ám az ellátást az elektromos műveknek sikerült a tűzoltók segítségével helyreállítani.

Több településen - köztük Vácon és Szentendrén - már éjjel két órára végeztek a tűzoltók az utakra dőlt fák eltávolításával, máshol viszont még hajnalban is tartott a munka. Dunavarsányban például egy vasúti átjáróra dőlt a vihar következtében egy faóriás, emiatt a közlekedésben is fennakadás volt, de időközben ezt is elhárították.

Budaörsön egy kávézó épületére dőlt rá a fa. Ezt azonban csak darus kocsival lehet eltávolítani, s mivel a megyei tűzoltóságnak nincs ilyen járműve, a munkaeszközt a fővárostól kell kölcsönkérni.

Fennakadások a fővárosi utakon
Több nagy fővárosi közlekedési csomópontban, például a Nyugati téren, a Hungária körúton, a Váci út több szakaszán még a reggeli órákban is sárgán villognak a jelzőlámpák, torlódások alakultak ki, az úton lévők komoly késésekre számíthatnak. Az autópályákon nincs fennakadás.

Összesen 176 köbméter kidőlt fát, gallyat és hordalékot szállítottak el a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. járművei szerda éjszaka az esti heves vihar után - közölte az MTI-vel hajnalban Szegedi Péter szóvivő. Összesen 25 géppel - seprő- és szállítójárművekkel - dolgoztak a károk elhárításán, és részt vett a munkákban 50 főnyi kézi munkaerő is. A legnagyobb mennyiségű - 66 köbméter - fa a XI. kerületben (mindenekelőtt az Alabástrom és a Ringló utcában, valamint a Hunyadi Mátyás úton) gyűlt össze.

A BKV diszpécsere szerint reggelre helyreállították a menetrendszerinti közlekedést, csak két busz kényszerül kisebb kerülőre kidőlt fák miatt. Egyedül az Orczy úton van fennakadás, ahol egy csatorna beszakadása miatt nem tud közlekedni a 24-es villamos, ez az eset azonban nem a szerda esti vihar számlájára írható.

A Budapesti Elektromos Művek szóvivője szerint nagy kiterjedésű áramkimaradás nem volt, azonban még a reggeli órákban is nagyon sok kisebb kiterjedésű, lokális hibán kell dolgozniuk, melyek főként újpesti utcákat, lakóparkokat érintenek.

Sok helyen épületek is megrongálódtak, mint Dunaharasztiban, Vecsésen, máshol parkoló autókra dőltek a fák, illetve okoztak kárt a leszakadt ágak.

Egész éjjel összesen 110 tűzoltó volt munkában, 25 szerkocsi közreműködésével. A legtöbb településen önkéntes tűzoltók is segítették tevékenységüket.

Nincs elég tűzoltóautó

Molnár Péter a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az X-Press kérdésére elmondta: a tűzoltók este háromnegyed nyolctól kezdve csak éjfélig mintegy 300 bejelentést kaptak Budapest minden részéről. Az összes fecskendővel mintegy 180-200 tűzoltó dolgozott egyfolytában a viharkárok felszámolásában, a munkálatokban részt vettek a speciális járművek is; a műszaki mentők, darus kocsik, emelőkosaras járművek.

Legtöbb esetben a kidőlt fák, leszakadt tetőelemek okozták gondot, de több villamosvezeték is megrongálódott. A budai hegyvidék és Pest megye egyes területein megszűnt az áramszolgáltatás, számos kerületben áramkimaradások voltak.

Dél-Budán, a 70-es főúton helyszíni beszámolók szerint a szél 50 méterenként fákat és hirdetőtáblákat döntött az útra. A IX. kerületben a Tompa utcánál, egy másik tetőt, majd parkoló autókat tört össze egy házról leszakadt tetődarab.

Autójába szorult

Fennakadások a forgalomban
Áram nélkül maradt trolibusz
fotó: Index
A Hűvösvölgyi úton a Budakeszi út magasságában este nyolc órakor körülbelül száz méter hosszan leszakította a szél az 56-os villamos felsővezetékét, reggeltre a BKV szakemberei kijavították a hibát. A XII. kerületben a Királyhágó úton több autót tört össze egy kidőlt fa. A VII. kerületben a Damjanich utca és a Bajza utca kereszteződésében az úttest fölé függesztett közlekedési lámpa szakadt le.

A II. kerületben a Nyúl utcában egy autóst kellett kiszabadítani járművéből, miután rázuhant a fa. A sofőr sértetlenül megúszta a balesetet. Észak-Budán és Észak-Pesten több helyen áramszünetet okozott a vihar által megrongált vezetékrendszer.

Visszatérítik a MÁV-nál az IC-pótjegyek árát

A MÁV készenléti műszaki dolgozói egész éjszaka dolgoztak a szélvihar okozta károk helyreállításán, így végül minden menetrend szerinti járat közlekedhet. A leszakadt felső-vezetékrendszert a reggeli órákra kijavították, a Tűzoltóság segítségével eltávolították a kidőlt fákat.

Kelenföldnél, a Déli pályaudvarnál és Dunaharasztinál ma is folytatódik a helyreállítás, így ezeken a területeken még tizenöt-húsz perces késéssel kell számolni. A vasúttársaság közleményben tudatja: kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pótjegy árát azoknak az utasoknak, akik szerda este InterCity-vel utaztak, s késve érték el úticéljukat.

Húsz óra áramszünet Únyban

Csütörtök fél négykor kapcsolták vissza az áramot a vihar sújtotta Komárom-Esztergom megyei Úny nevű településen. A mintegy húsz órás áramszünet azért tette különösen próbára a lakosok türelmét, mert télen két napon át maradtak áram nélkül, ami a villanybojlerrel és -fűtéssel rendelkezőknek nagy gondot okozott. A lakosság és a polgármesteri hivatal szerdán és csütörtökön bejelentésekkel bombázták az ÉDÁSZ Rt-t, az áramszolgáltató azonban a katasztrófahelyzet miatt csak a délutáni órákban jutott el a hatszázötvenhárom lakosú településre.

A környéken egyébként több településen is elment az áram, közülük Únyban állt vissza legkésőbb a rend, tudtuk meg Cseke Istvánné pénzügyi előadótól, a polgármesteri hivatal munkatársától. "Veszélyes volt a helyzet, hiszen az egyik magasfeszültségű vezeték leszakadt és lelógott az utcára, ahol a gyerekek szoktak játszani" - mondta a pénzügyi előadó.

Kigyulladt lakóház Fóton

Fóton villámcsapás következtében kigyulladt egy lakóház. Dunavarsány környékén egy horgászt fordított a csónakjából a szél a Dunába. A vízbe esett férfit egyelőre motorcsónakkal és a partról is keresik a tűzoltók.

A vihar Fejér megye irányába vonult tovább. Kidőlt fákról érkeztek jelentések az 1-es főútról Bicske és Herceghalom környékéről, de a 81-es főútról is.

Károk országszerte
Autóra dőlt fa a XIII. kerületben
fotó: Index
Jégeső pusztított Miskolcon

Többmilliós kárt okozott az a jégeső, ami szerdán délután zúdult le Miskolc több városrészére. A borsodi megyeszékhelyre szerdán kora este szakadt rá a méretes jégdarabokból álló égi áldás. A diónyi, sőt sok esetben annál is nagyobb jégdarabok mintegy negyedórán keresztül záporoztak a városra.

A jég számos autóban okozott kárt, de nem kizárt, hogy közüzemi berendezések is károsodtak. A károk pontos mértékét egyelőre még felbecsülni sem sikerült, annak nagyságát jelenleg is vizsgálják.

Kecskeméten járt

Vihar söpört át Kecskeméten és környékén Alig egy óra leforgása alatt 11 riasztást kaptak a kecskeméti tűzoltók a város területén szerdán este a városon átvonuló vihar miatt. A kidőlő fák három nagy értékű autót is megrongáltak - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Kecskeméti Tűzoltóság ügyelete. A kidőlő fák 3 - egyenként 4-5 millió forint értékű - autót is megrongáltak, emellett villamos vezetékekre és telefonpóznákra szakadtak. Hosszabb-rövidebb ideig áramkimaradást is okoztak egyes városrészekben. Lakóház-rongálódásról vagy személyi sérülésről nem érkezett jelentés a kecskeméti tűzoltók ügyeletére.

Vészhelyzet Csepelen
A tegnapi vihar kidöntötte a főváros egyik legnagyobb fáját, a hetven éves jegenye magával sodort szinte mindent Csepelen a Matróz utcában, így három villanyoszlopot is kidöntött a katonai térképeken is szereplő fa. Az Index úgy értesült egy ott lakó idős házaspár lányától, hogy a kidőlt fa miatt mozdulni sem lehet, az elektromos művek a többszöri megkeresés ellenére sem szállt még ki a helyszínre, a környéken lakók pedig tartanak a földön heverő elektromos kábelektől. "A rendõrség a bejelentésünkre csak annyit mondott, ne menjünk a környékére, de könyörgöm, ott lakunk, a kertünkben lógnak a vezetékek, a házat sem tudjuk elhagyni." A környéken lakók kérik az illetékeseket, hogy minél előbb segítsenek megszüntetni az áldatlan állapotokat.