Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Több mint nyolcszázan mentek orvoshoz Miskolcon

2006.06.10. 14:06
Miskolcon több mint nyolcszázan fordultak orvoshoz az ivóvízbe került calici vírus okozta fertőzés miatt, 81 személy került kórházba, 38-at jelenleg is ápolnak.

Már 865-en fordultak orvoshoz a miskolci szennyezett ivóvíz okozta tünetekkel, a fertőzést nem baktérium, hanem calici vírus okozta, közölte az MTI-vel Bodnár Judit, az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főorvosa szombaton.

A miskolci Semmelweis kórház eközben arról számolt be, hogy 81 beteget vettek fel az intézménybe, 38-at jelenleg is ápolnak, 43-an már otthonukban vannak. Június 8-től fordultak egyre többen orvoshoz, aznap 258-an, másnap 476-an, most szombaton pedig 131-en.

A betegek tünetei, panaszai "inkább gyomorjellegű fájdalmakkal jártak", hányás és vizes hasmenés volt a jellemző

A vizet szombattól tízperces forralás után már főzésre is használhatják a lakók. A szennyeződéssel érintett területen mintegy 43 ezren élnek.

A megbetegedések az egyetemvárosban, Miskolctapolcán, Hejőcsabán, Görömbölyön és Miskolc belvárosának a Városház tértől Tapolca felé eső területén történtek pénteken.

Az esőzések miatt fertőződött meg a víz

A Miskolc vizét túlnyomórészt biztosító bükki karszt Miskolctapolca környékén az elmúlt napok nagy esőzései miatt szennyeződött be. Ezt a vízbázist egyelőre kikapcsolták a rendszerből, a vezetéket klórral folyamatosan tisztítják

A bakteriológiai vizsgálatokat folyamatosan végzik, pontos eredmény egy-két nap múlva várható.

A miskolci vízvezeték-hálózat mintegy 120-140 kilométeres szakaszát kell átmosniuk és fertőtleníteniük a vízműveknek. A fertőzés veszélye 43 ezer embert érint a borsodi megyeszékhelyen. nekik lajtos kocsikkal és zacskós kiszerelésben folyamatosan juttatják el az egészséges ivóvizet.