Konrád
8 °C
26 °C

Bal- és jobbkezesek a polipok is

2004.06.15. 17:09
Egyformák, mégis akad köztük egy kedvenc, állítja egy osztrák etológus csoport a polipok lábairól. A további vizsgálatok arra is fényt derítettek, a bal és jobbkezes polipok aránya majdnem megegyezik.
A nyolc végtaggal rendelkező, a gerinctelenek között a legintelligensebb állatnak tartott polipról (Octopus Vulgaris) a napokban kiderült, bár jól titkolják, de az egyik lábát jobban szereti a többi végtagjánál. A polipok viselkedését bécsi akváriumokban vizsgáló Ruth Byrne tudományos felfedezésével vasárnap, egy állatok viselkedéséről szóló mexikói konferencián állt elő.

#alt#
Közönséges polip (Octopus Vulgaris)
A fizikailag ugyanolyan adottságokkal rendelkező nyolc végtag között fennálló egyenlőtlenségre akkor derült fény, amikor az osztrák etológus megpróbálta kizökkenteni polipjait a mindennapok egyhangúságából, és a megszokott berendezési tárgyak helyett különféle akadályokat helyezett a vizsgált állatok akváriumába.

Bár a természetfilmeken látszólag édes mindegy az állatnak, hogy melyik lábával kapaszkodik a korallzátonyokba, és ebben a tekintetben a mélytengeri horrorfilmek sem hoztak áttörést, Byrne arra lett figyelmes, hogy a nyolc közül mindig csak az egyiket használja az ismeretlen lyukak, számára szokatlan formájú hasadékok feltérképezésére.

A nyolcbalkezes

Byrne és munkatársai a kísérletek során arra is rájöttek, a polip tovább osztályozza végtagjait, így megkülönböztetett figyelmet fordít a számára második és harmadik kedvenc lábára. Miként az a legintelligensebb gerinctelentől elvárható, e kiemelt végtagokkal kombinált műveleteket is végez. Az etológusok végül 49 lábkombinációt számoltak össze, de kalkulációik szerint 399-et még nem mutatott meg a nyolc vizsgált polip.

Byrnéék rájöttek arra is, miért pont azt a lábát választja ki a polip kedvencének. A gerincetelen állat ugyan két szemmel rendelkezik, de az esetek kilencven százalékában csak az egyiket használja, mégpedig azt, amelyikhez legközelebb eső lába végül a kedvence lesz.

"Ez pedig erős lateralitást, vagyis kezességet jelent" - mondta el Byrne. A polipoknál a jobb- és balkezesek aránya az osztrákok vizsgálatai szerint ötven-ötven százalékos.