Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nincs pánik a sugárveszéllyel riogató email miatt

2005.06.16. 20:14
Nem állnak sorok jódért a magyarországi patikák előtt egy sugárveszély rémhírét keltő, gyorsan terjedő email miatt. A rendőrség még nem döntött arról, indít-e eljárást.

Nem tört ki gyógyszerfelvásárlási pánik amiatt az emailben terjedő rémhír miatt, amely szerint erősen emelkedett volna a sugárfertőzöttség Magyarországon. Az email már Fehéroroszországban is adott munkát a nemzetbiztonsági hivatalnak.

Az emailben a levél szerzője arra buzdítja a címzetteket, hogy a nagyobb mennyiségben - egészségkárosító tulajdonságát elhallgatva - jódtablettát fogyasszanak a sugárzás ellen.

A rémhír azonban nem volt hatással a jódtabletta-forgalomra, közölte a gyógyszer egyik vezető nagykereskedőjének számító Hungaropharma.

A Hungaropharma egyébként is csupán néhány ezer doboz jódtablettát értékesít évente, s ezzel a piac 30 százalékát le is fedi.

Franciaországban - valószínűleg a nukleáris erőművek nagy száma miatt - népszerűbb a jódtabletta, amelyből a legtöbben biztonsági megfontolások miatt a villanyóra tetején tartanak egy-egy dobozzal.

A rendőrség holnap dönt

A katasztrófavédelem sem mért olyan mértékű háttérsugárzást, amely a lakosság egészségét veszélyeztette volna, ilyen a sugármérő rendszer működése óta eltelt tíz évben egyszer sem történt.

Sem az ukrán, sem a szlovák, sem a cseh hatóságok nem jelezték, hogy baleset, üzemzavar történt volna országuk területén működő nukleáris létesítményekben.

Hasonló email egy hete Fehéroroszországban kezdett el terjedni, ott a nemzetbiztonsági hivatal kezdte vizsgálni a pletykák valódiságát, lehet, hogy ez volt a magyar lánclevél alapja.

A rendőrség holnap délelőtt dönt, hogy kezdeményez-e eljárást az ügyben, és ha igen, mi lesz a megalapozott gyanú, közölte a BRFK az Indexszel.