Elmarad Bush erkélyjelenete

2006.06.20. 21:43
Nem lesz Budapest-panorámás, közös Sólyom-Bush-fotó, mert az amerikaiak nem találják biztonságosnak az elnöki rezidencia, a Sándor-palota erkélyét, tudta meg az Index.

Az amerikaiak az utolsó pillanatokban is változtatják a programot George W. Bush szerdai megérkezése előtt, a legújabb változat szerint nem fog kezet rázni a Sándor-palota erkélyén Sólyom László magyar államfővel az amerikai elnök, így erről fotó sem készül.

Az amerikaiakat az intette óvatosságra, hogy a pesti oldalról rá lehet lőni a Duna felé nyitott erkélyre, ami természetesen újabb veszélyforrást jelentene.

Az amerikai elnök szerda este érkezik Budapestre, hivatalos találkozókon vesz részt, a Meridian hotelben fog megszállni, csütörtökön beszédet mond Európa vezetőihez, majd délután visszarepül az Egyesült Államokba.

A világ egyik legjobban őrzött politikusát és 16 fős küldöttségét hatszáz fős személyzet kíséri, összesen kétezren vigyáznak az elnökre Budapesten. A delegáció közlekedési útvonalait teljesen lezárják, átvizsgálják, továbbá teljes légzárat rendelnek el.

Bush látogatását az ötből a legmagasabb, az egyes biztonsági fokozat kíséri, amilyenre még nem volt példa Magyarországon. Legutóbb, Móse Kacav izraeli államfő 2004-es látogatásán volt második fokozatú a készültség, amire korábban csak 1996-ban, a pápa látogatásakor volt példa.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön