Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elmarad Budapesten a helikopteres szúnyogirtás

2003.06.20. 13:56
A száraz időjárás miatt kevés a szúnyog a fővárosban, ezért az ÁNTSZ nem tervezi légi irtásukat. A földi szúnyogirtást, amely főleg a nagyobb parkokat érinti, már májusban megkezdték. A szakemberek saját testükön végzik a csípésszám-mérést, hogy a rovarok 80 százalékánál többet véletlenül se irtsanak ki.
A száraz időjárás miatt kevés a szúnyog a fővárosban. ezért az ÁNTSZ nem tervezi a légből való irtásukat. A földi szúnyogirtás, amely a nagyobb parkokat érinti, már májusban megkezdték. A szakemberek saját testükön végzik a csípésszám-mérést, hogy a rovarok 80 százalékánál többet ne irtsanak ki.

A szúnyoglárvák nem tudnak kikelni

A rendkívül száraz időjárás miatt kevés a szúnyog, így légi irtásuk egyelőre nem indokolt Budapest területén - közölte az ÁNTSZ fővárosi intézetének osztályvezető főorvosa, Szántai Károly pénteken az MTI-vel.

A főorvos tájékoztatása szerint a "szúnyoghelyzet" szempontjából kedvező csapadékmentes idő és az árhullám elmaradása miatt a tenyészőhelyek, a Duna-menti területek gödrei nem töltődtek fel vízzel, így a szúnyoglárvák sem tudtak kikelni.

Légi és szárazföldi csapások

Az ÁNTSZ által megbízott szakemberek kétféle szúnyogirtó módszert, biológiait és kémiait alkalmaznak; előbbit a lárvák kifejlődésének megakadályozására a levegőből, míg utóbbit a már kifejlődött szúnyogok irtására levegőből és földről egyaránt végzik.

A légi irtáshoz az ÁNTSZ-nek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyét is be kell szereznie, valamint be kell jelentenie az érintett kerületek jegyzőinél, hogy azok értesíthessék a méhészeket.

A főváros húszmilliót szán az irtásra

A földről végzett kémiai szúnyogirtást már május 19-én megkezdte az ÁNTSZ, ennek alkalmával a város belső területeinek nagyobb parkjaiban egy generátor segítségével úgynevezett "meleg ködöt" képeznek, amely rövid idő alatt leülepedve szúnyogmentessé teszi a környezetet. A meghatározott program szerint zajló, de a lakossági jelzéseket is figyelembe vevő irtást jellemzően késő este vagy hajnalban végzik a szakemberek.

A biológiai védekezést 100, míg a kémiait 650 hektáros területen végzik május közepétől szeptember végéig a fővárosi önkormányzat mintegy 20 millió forintos finanszírozásában.

Saját testüket használják

Az osztályvezető ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: nem céljuk a szúnyogok kiirtása, tekintettel vannak a természeti egyensúlyra, az élővilág érzékeny táplálékláncára, így például természetvédelmi területen egyáltalán nem dolgoznak.

Közlése szerint optimális esetben a szúnyogok 80 százalékát irtják csak ki, ezt a szakemberek egy hagyományos módszerrel, a csípésszám-méréssel ellenőrzik, általában saját testükön. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek az irtás előtt és után megnézik, hogy azonos idő alatt mennyi csípés éri testüket.