Gusztáv
-4 °C
1 °C

Részegen, jogsi nélkül a levegőben

2005.06.23. 12:28
Egy részeg amerikai fiatal három órát töltött úgy a levegőben egy elrabolt kisgéppel, hogy ez senkinek nem tűnt fel.

Három órát repült részegen, majd sértetlenül letette az elkötött kisgépet egy kivilágítatlan kifutópályán egy 20 éves fiatal az Egyesült Államokban, ahol a nemzetvédelmi törvények szerint akár le is lőhették volna az őt és barátait szállító repülőt - ha időben észrevették volna. Az esetről az NBC amerikai hírcsatorna számolt be.

Amikor a Cessna ajtaja hajnali negyed ötkor kitárult a Westchester megyei repülőtér biztonsági személyzetének orra előtt "jelentős mennyiségű sörösdoboz" gurult ki rajta, majd felbukkant Philippe Patricio és két 16 éves barátja. Patricio vérében a megengedett érték dupláját, 0,15-es véralkoholszintet mutatott a szonda.

Két barátját nem vonták felelősségre, de a 20 éves fiú több törvényt megszegett, igaz, a hatóságok is elismerték teljesítményét.

Nem kis pálya

A fiú ugyanis eddig összesen hét órát repült, és még nem volt jogosítvány kisrepülőgépekre, amikor a szomszédos Connecticut államban elhatározták, hogy elkötnek egy Cessnát a betheli reptérről.

Az is rejtély még a hatóságok előtt, hogy Patricio hogyan volt képes landolni a töksötét westchesteri pályán, hiszen az épületek nagy része felújítás miatt fel volt állványozva, a világítást este 11-kor kikapcsolták.

A fiú a négyüléses Cessnát nem is a nagy kifutópályán, hanem a főépület előtt futó taxisávban hajtotta végre.

Valószínűleg azonban nem csak a fiatalembert fogják felelősségre vonni az ügyben, ugyanis a 2001. szeptember 11-ei események után szigorították a kisgépekkel való repülés feltételeit az államokban, ennek ellenére Patricio úgy tudott három órán át a levegőben maradni majd landolni, hogy arról senki nem tudott.