Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kábítószer-ellenes világnap Kínában: 27 kivégzés

2006.06.27. 20:35
Legkevesebb 27 kábítószer-kereskedőt végeztek ki és tizenkettőt ítélték halálra Kínában az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából, jelentette a keddi kínai sajtó.

A dél-kínai Kunming városában tíz, kábítószer-kereskedelem miatt elítélt embert mutattak meg nyilvánosan, mielőtt a vesztőhelyre kísérték volna őket, írta a Jünnan Zsipao (Yunnan Ribao) című lap.

"Mivel Kunming az Aranyháromszög közelében fekszik, városunknak vezető szerep jutott országunk kábítószerellenes harcában" - írta az újság a város polgármester-helyettesét idézve.

A Jünnan tartománnyal szomszédos, Mianmar (Burma), Laosz és Thaiföld alkotta Aranyháromszög egyike a világ azon térségeinek, ahol a legtöbb ópiumot - a heroin alapanyagát - termesztik.

Az Aranyháromszögben négy csempészt végeztek ki

Hétfőn Jünnanban négy kábítószercsempészt végeztek ki a laoszi határ közelében fekvő Hszisuangpanna (Xishuangbanna) körzetben és három másikat a tartomány északi részén fekvő Csungkingban (Chongqing). Öt kábítószer-kereskedőt végeztek ki Csöcsiang (Zhejiang) tartomány székhelyén, Hangcsouban (Hangzhou) az Oriental Morning Post című sanghaji (Shanghai) lap szerint.

Hétfőn az Új Kína hírügynökség azt jelentette, hogy négy kábítószercsempészt végeztek ki a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) és egy ötödiket a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban június 23-án. Hétfőn különböző kínai bíróságok összesen 12 embert ítéltek halálra kábítószer-kereskedelem vádjával.

Tavaly a kínai rendőrség 1500 kábítószer-csempész banda ügyében folytatott nyomozást, 34 kábítószer-laboratóriumot számolt fel, 6,9 tonna heroint, 5,5 tonna amfetaminszármazékot, 2,3 tonna ópiumot és 2,34 millió extasy tablettát koboztak el.