Haldokló bronzangyal állít emléket a hejcei katasztrófának

2006.06.27. 15:32
Magyar művészek alkotása állít emléket a télen, Hejce közelében lezuhant szlovák katonai gép 42 halálos áldozatának. A megtépázott fák között haldokló bronzangyal szobrát egy galántai művészcsoport készítette, a művet kedden mutatták be Pozsonyban.

Bronzból öntött angyalalak őrzi majd a hejcei Borsó-hegyen a szerencsétlenül járt szlovák katonai szállító repülőgép 42 áldozatának emlékét.

A szlovák védelmi tárca által kiírt pályázaton három magyar nemzetiségű fiatal - a Perleczky Lőrinc, Molnár László és Szabó László alkotta galántai művészcsoport - pályamunkája bizonyult a legjobbnak.

A szerencsétlenség helyszínéhez vezető út mentén a terv szerint 42, könnycseppeket jelképező tátrai szürkegránit-tömböt helyeznek majd el, a hegytetőn pedig a lezuhant repülőgép által csonkolt négy borsóhegyi fa jelképes kápolnát idéző bronzba öntött mása között áll majd a haldokló angyal bronzalakja.

A pályadíjas munkákat kedden mutatták be Pozsonyban, a szlovák védelmi minisztériumban, ahol bejelentették: a díjnyertes galántai művészcsoport legkésőbb Halottak Napjára, november elsejére felállítja az emlékművet.

A szlovák katonai repülőgép január 19-én, fedélzetén a koszovói békemisszióból hazatérő katonákkal - alig harminc kilométernyire célállomásától, a kassai repülőtértől - nekiütközött a hejcei Borsó-hegynek.

A 43 utas közül egy 27 éves katona csodával határos módon, kisebb sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget, amely az eddigi ismeretek szerint emberi mulasztás miatt következett be.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön