Emília
18 °C
26 °C

A tartószerkezet fúrta át a párizsi reptér homlokzatát

2004.07.06. 18:32
Azt már tudják, mi okozta a párizsi de Gaulle repülőtér homlokzatának négy halálos áldozatot követelő beszakadását májusban, de arra nem ad választ a most közzé tett hivatalos jelentés, miért pont azon a napon következett be a baleset.
Valószínűleg az okozta a négy halálos áldozattal járó balesetet május 23-án a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren, hogy a folyosó üveghéjazatát tartó fémdúcok keresztülfúródtak a betonboltozaton, amely emiatt beomlott - tűnik ki a kedden nyilvánosságra hozott hivatalos jelentésből.

Tekintse meg képeinket!
A francia közlekedési minisztérium közölte, hogy az első vizsgálat alapján megállapítható: főleg emiatt omlott be a 2E terminál teteje.

A jelentés szerint azonban a szakértőknek még meg kell állapítaniuk, hogy a fém tartóbordák miért fúródtak keresztül a boltozaton, és a baleset miért éppen május 23-án következett be. A beton rossz minősége is hozzájárult a katasztrófához, és valószínű, hogy a beton átfúródása lassú folyamat volt, állapították meg.

A tetőszerkezet beomlásakor a lehulló üveg-, fém- és betontörmelék okozta négy légi utas - két kínai, egy cseh és egy libanoni - halálát. Három további ember megsebesült.

A minisztérium elvetette azt a feltevést, hogy a balesetet talajmozgás idézte volna elő, vagy azok a problémák, amelyek még az építés közben léptek föl.

Többször elhalasztott átadás

A 750 millió eurós költségvetéssel épült 2E terminál csarnokának 2003. június 25-i átadását korábban műszaki biztonsági okokból háromszor halasztották el. A halasztások egyik oka az volt, hogy repedéseket fedeztek fel az épület bizonyos tartóoszlopaiban, ezért ezeket meg kellett erősíteni.

A légi forgalom szervezését végző francia szövetség, a COHOR kedden közölte, hogy a májusi baleset miatt egyik légitársaság járatait sem helyezik át az Orly repülőtérre.