Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Négy sérültje van a pamplonai bikafuttatásnak

2003.07.08. 13:51
Négy embert megtapostak a bikák kedden a spanyolországi Pamplonában a hagyományos bikafuttatás második, veszélyes szakaszán. A vasárnap kezdődött San Fermin fesztivál ellen pucérra vetkőzve tüntettek az állatvédők. Az aktivisták a sérülésektől féltik az állatokat.
A futamhoz kiválasztottak kettőt hat harci bika közül, amelyekhez hat fiatal állat csatlakozott. Ezek vettek részt az ünnep legveszedelmesebb, 825 méteres futásán. A bikák által űzött emberek néha kétségbeesetten próbáltak elmenekülni a dühös, hatmázsás állatok elől a szűk pamplonai utcákon. A spanyol vöröskereszt jelentése szerint az őrült hajszában négy futót tapostak meg a bikák, haláleset azonban nem történt - írja az MTI.

Ezzel párhuzamosan meztelenül protestáltak az állatjogi aktivisták a bikafuttatás ellen.

Páran tudtak csak levetkőzni

Tekintse meg képeinket
Fotó: EPA
A nyugat-európai mozgalmárokból álló csoport ruhátlanul akart végigfutni a városon, de a rendőrség megakadályozta a demonstrációt, mert arra nem kértek engedélyt. Csupán körülbelül húsz meztelen tüntetőnek sikerült átszöknie a kordonon, a többiek bikamaszkokban műanyag kürtöket fújtak a rendőrkordon túloldalán.

Az amerikai székhelyű Emberek az Állatok Etikus Bánásmódjáért csoport tagja elmondta, azért szervezték a megmozdulást, hogy megakadályozzák a céltalan kegyetlenséget.

A bikák lábukat törik

Spanyolországban évente negyvenezer bikát ölnek meg a bikaviadalokon, a városi bikafuttatás során pedig az állatok gyakran komoly sérüléseket szenvednek.

Futás után aréna

A pamplonai San Fermin fesztivál vasárnap kezdődött, és egy héten keresztül tart majd. A bikákat minden reggel felbőszítik, majd szabadon engedik őket a városka szűk utcáin, ahol a vállalkozó szellemű helyiek és turisták menekülhetnek előlük. Általános gyakorlat, hogy gyors, fiatal állatokat választanak ki. A futtatás a városi bikaviadaloknak helyet adó arénában ér véget.

Az Ernest Hemingway: Fiesta című regénye által is megörökített San Fermin-ünnepről 1924 óta készített feljegyzések szerint összesen 13 ember lelte halálát. Az utolsó áldozat egy 22 éves amerikai fiatalember volt 1995-ben.

A helyieknek más a véleményük

"A San Fermin fesztiválok bikák nélkül jelentőségüket vesztenék" - állítja egy városbeli klinikai dolgozó. A lakosok nem igazán hatódtak meg a tüntetőktől - teszi hozzá az AP tudósítója.