Auguszta
-7 °C
0 °C

Vége a kánikulának

2004.07.09. 16:20
Valószínűleg nem sikerül megdönteni az 1927-es, 37,8 fokos szegedi melegrekordot, mert elért minket a hidegfront, amely már a hétvégére fülledtség helyett kiránduló- és szörfözőidőt hoz Magyarországra. Pénteken még 35 fok várható az ország déli részén.
Nem sok esélyt ad a meteorológus annak, hogy pénteken végre megdőljön az 1927-es Szegeden mért melegrekord, amikor a legforróbb pillanatokban 37,8 fokot mutatott a hőmérő.

Kánikula helyett épp ellenkezőleg, hűvös, változatos idő lesz meghatározó a jövő héten. Ma még 35 fokra lehet számítani a déli területeken.

Lehet szörfözni, gombászni, napozni

"Volt két nap kánikulánk, ez is valami ebben a nyárban. Igazi kirándulóidő lesz a hétvégén, sok széllel, aminek a szörfözők és vitorlázók örülhetnek. A fülledtség megszűnik. Napozni is lehet majd a kellemes, 25 fokos melegben, és néha az eső is elered, de országos felhősödéstől nem kell tartani, foglalta össze Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a lehetséges szabadidőprogramokat az Index kérésére.

A melegcsúcsot a déli, délnyugati irányból érkező észak-afrikai meleg levegő szokta megdönteni, amely hidegfrontok érkezése előtt áramlik Magyarország fölé, ám ez az áramlás most nem elég erős. Az ország észak-nyugati részére már meg is jött a hidegfront, ott 25 fok a hőmérséklet.

Már 33 halott

A kánikula 33-38 Celsius fokos hőhullámmal tört rá Romániára, ahol péntekig legalább 18 ember halálát okozta a mindent felperzselő hőség. A román hatóságok napok óta figyelmeztetik a lakosságot a meteorológusok által előre jelzett hőhullámra: védekezzenek a kánikula gyilkos hatásaival szemben. Meteorológusok Románia déli vidékein, köztük a fővárosban, Bukarestben nem zárják ki, hogy a legforróbb napszakokban a levegő hőmérséklete árnyékban meghaladhatja a 38 Celsius fokot is.

Legalább tizenöt ember halt meg Macedóniában a hét eleje óta tomboló kánikula következtében. A hőség napi átlagban öt ember életét követelte, az elhalálozások többségét szívinfarktus, embólia és napszúrás okozta. Macedóniában napok óta 40 Celsius fok köré emelkedik a levegő hőmérséklete, ám Szkopjéban és az ország déli részén a hőmérő higanyszála felkúszott 43 fokig is. A meteorológiai szolgálat a hét végére kisebb lehűlést ígér.

30 fokos az Adria

Kánikula tombol Szerbia-Montenegróban: 40 Celsius-fokot mértek Belgrádban és Podgoricában. A meteorológusok szerint egyelőre nem várható enyhülés, a következő néhány napban sem fog 40 foknál kevesebbet mutatni a hőmérők higanyszála. A montenegrói Adria-parton üdülők még a tengerben sem remélhetnek felfrissülést: ott a víz hőmérséklete eléri a 30 fokot. A hőség miatt bekövetkezett halálesetekről vagy tűzvészekről mostanáig szerencsére nem érkezett jelentés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!