Olivér
4 °C
8 °C

Újabb bandaháborúkkal számol a rendőrség

2004.07.10. 10:39
Negyvenhatról harmincegyre csökkent két év alatt a bűnözői csoportok száma Magyarországon, a legtöbben kábítószerrel foglalkoznak, és egyre többet fektetnek az építőiparba, derül ki egy rendőrségi belső tanulmány szerint, amit szombati számában ismertet a Magyar Hírlap. A rendőrség attól tart, hogy a mostanában kiszbaduló keresztapák újra akarják majd osztani az elvesztett területeket.
2002-ben még negyvenhat, idén már csak harmincegy szervezett bűnöző csoport működik Magyarországon. Felboríthatja ugyanakkor a kialakult status quót, hogy az utóbbi időben több "keresztapa" is szabad lábra került, akik egy új felosztásban lehetnek érdekeltek, ezért újabb összetűzésekre, erőszakos cselekményre lehet számítani, írja a Magyar Hírlap.

A rendőrség jelenleg három darab száz, vagy annál több fős, tizenöt ötvenfős, tizenegy tízfős, vagy az alatti létszámű bűnbandát tart számon. Négy maffiacsoport külföldiekből áll, Csongrádban és Békésben pedig négy új szervezet bukkant föl, derül ki az ORFK Elemző és Koordinációs Igazgatóságának napokban elkészült belső jelentéséből.

Az elmúlt években a kilenc kiemelten kezelt szervezet közül hármat sikerült felszámolni, összesen pedig tizenhárommal végzett a rendőrség. A bandák kétharmadában egyszemélyes vezetés van, a többi sejtszerűen működik, írja a lap.

Lakópark, uniós támogatás

A jelentés a legnagyobb problémának azt tekinti, hogy mind nehezebb ezen bűnbandák gazdasági hátterének felszámolása, mivel egyre többen jelennek meg a legális piacon, úgy mint az építőiparban, kisebb vállalkozásokban. A leglátványosabb változás, hogy több szervezet beszállt a lakóparkok, társasházak építésébe is.

Nehezíti a rendőrség dolgát az is, hogy újabban jól képzett gazdasági és jogi szakembereket alkalmaznak, akiknek segítségével még az uniós támogatások elnyerésében is érdekeltek lesznek.

A fő profil azonban továbbra is a kábítószer-terjesztés, ami húsz szervezetnél számít fő bevételi forrásnak, második leggyakoribb profil a gépkocsilopás, valamint a prostitúció.

Nyugaton fegyvert, keleten embert csempésznek

Ami a területi megoszlást illeti, Budapest és környékén működik a szervezetek fele. A nyugat-magyarországi csoportok főleg fegyver és kábítószer-csempészéssel foglalkoznak, a Balaton környékén szezonális jelleggel működnek a gépkocsilopással foglalkozó bandák.

Az ország keleti felében az áru- és embercsempészet jellemző, de itt vezet a Balkán-útvonal a nyugati határ fel, amin többek között az EU-ba szállított heroin hatvan százaléka is közlekedik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?