Benedek
-4 °C
5 °C

Tizenhat éve született az ötmilliárdadik ember

2003.07.11. 08:01
1987 óta a július 11. a népesedés világnapja, mivel ezen a npon született az ötmilliárdadik ember. A Földön élő emberek száma a huszadik század során megnégyszereződött.
Július 11. a népesedési világnap, mivel 1987-ben ezen a napon született meg a Földön az ötmilliárdodik ember.

A világnap célja, hogy felhívja az államok - elsősorban a harmadik világbeli országok - figyelmét a Föld túlnépesedésének veszélyére. Az ENSZ számításai szerint 1999. október 12-én a hatmilliárdodik ember is megszületett.

Az adatok szerint a XX. századot 1,6 milliárdos lélekszámmal kezdte az emberiség, 1960-ban még csak három milliárd ember élt a Földön, azóta azonban megduplázódott a népesség, jelenleg évente mintegy 77 millióval növekszik az emberek száma, a Földön 6,25 milliárdan élnek.

A legnépesebb országok Kína és India. Lakosságuk száma egyenként meghaladja az egymilliárdot. Jóval utánuk következik az Egyesült Államok, amelynek népessége a 300 millióhoz közelít, majd Indonézia és Brazília.

Az ENSZ szerint az évszázad közepére a fejlődő országokban élők teszik ki a Föld lakosságának 90 százalékát, s a félszáz legszegényebb ország népessége megháromszorozódik a következő öt évtized alatt (ez 16,8 milliárd embert jelent). Mialatt a fejlődő országok egy részének a népességfogyással, az öregedő társadalom problémáival kell szembenézniük.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország lélekszáma 2003 áprilisának végén 10 millió 123 ezer fő volt. A KSH júniusban közzétett adatai szerint 2003 januárja és áprilisa között mintegy 4000-rel többen haltak meg, mint az előző év azonos időszakában.

A születések csaknem 3 százalékos csökkenése és a halálozások több mint 9 százalékos emelkedése miatt majdnem 40 százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke.